Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK žaluje Nemecko a Rakúsko za nedostatky pri recyklácii áut

EK žaluje Nemecko a Rakúsko za nedostatky pri recyklácii áut
Európska komisia dnes oznámila, že žaluje na súde Nemecko a Rakúsko, ktoré nedostatočne zosúladili svoju legislatívu s európskou smernicou o recyklácii ojazdených vozidiel.


Nemecko sa okrem toho bude pred Európskym súdnym dvorom v Luxemburgu zodpovedať za neúplné prevzatie smernice o ochrane vody a Rakúsko má zasa nedostatky pri smernici o prevencii proti veľkým priemyselným katastrofám.


Komisia okrem toho žaluje ďalšie štyri členské štáty – Belgicko, Grécko, Fínsko a Taliansko, ktoré do národného práva nepreviedli v stanovenom termíne smernicu o obchodovaní s emisiami skleníkových plynov.


Systém obchodovania, pomocou ktorého chce únia ľahšie splniť svoje záväzky v rámci Kjótskeho protokolu o znižovaní emisií skleníkových plynov, začal fungovať tento mesiac. Nedostatky v legislatíve štyroch krajín spustenie systému podľa EK neohrozili.


Komisia dnes zároveň poslala posledné varovanie Taliansku kvôli nedostatkom v národnom pláne obchodovania s emisiami, ktorý rozdeľuje národné kvóty medzi jednotlivé podniky.


Podľa záväzku z Kjóta musí EÚ do roku 2012 znížiť emisie skleníkových plynov o osem percent oproti úrovni z roku 1990. Doteraz sa podarilo znížiť emisie len o 2,9 percenta.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů