Sobota, 20. dubna 2024

Odvětví znají počet povolenek

Odvětví znají počet povolenek

Ministerstvo životního prostředí včera zveřejnilo, kolik povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů by měly na letošní rok dostat jednotlivé sektory průmyslu. Nejvíce povolenek by měla obdržet energetika, celkem 64 miliónů kusů, přičemž jedna povolenka umožní vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého. Dohromady hodlá ministerstvo vydat 107,88 miliónu povolenek, zhruba 350 podniků by ovšem mělo dostat jen 104,55 miliónu povolenek, zbytek je rezerva.
Tato čísla se ovšem v nejbližších týdnech mohou ještě výrazně změnit. Návrh Ministerstva životního prostředí totiž musí ještě schválit Evropská komise, která je na nové státy unie zatím dost přísná. Rozhodnout by měla v řádu týdnů. Prakticky všechny země musely své plány zredukovat - například Slovensko nakonec přišlo zhruba o čtrnáct procent svých povolenek.
S povolenkami se totiž od letošního roku bude moci obchodovat. Evropská unie chce tímto krokem naplnit svůj závazek z japonského Kjóta a snížit produkci skleníkových plynů, především oxidu uhličitého. Proto se brání tomu, aby některé země neoprávněně "rozdaly" svým podnikům příliš mnoho povolenek a tím je neúměrně zvýhodnily.
Pokud totiž určitá firma nevyčerpá za daný rok své povolenky, tedy vypustí méně oxidu uhličitého, bude moci zbylé povolenky prodat podniku, který bude mít naopak povolenek nedostatek.
"Pro Česko lze téměř jistě počítat se snížením současného požadavku na emisní povolenky," tvrdí Martin Cmíral z poradenské firmy Vertis Environmental Finance, která se s tímto druhem obchodu dlouhodobě zabývá.
To by vyhovovalo Ministerstvu životního prostředí, které ve vládě marně prosazovalo, aby firmy dostaly méně povolenek. Po tlaku podniků a ministerstva průmyslu ale další milióny povolenek přidalo. Případné snížení by nejspíš vyvolalo podobné reakce jako na Slovensku. Tam skupina velkých podniků označila verdikt Evropské komise za diskriminační. O povolenky však přišli i Estonci či Lotyši.
"Současné povolenky pokryjí potřeby uhelných elektráren a případný nákup či prodej nebude významný," řekl nedávno Milan Nebesář z elektrárenské společnosti ČEZ, která má dostat nejvíce povolenek, na zhruba 38 miliónů tun.
Ministerstvo průmyslu je přesvědčeno o tom, že český návrh v Bruselu obhájí. "Nemám strach, že bychom náš plán neustáli," řekl náměstek ministra průmyslu Martin Pecina. Česko je spolu s Polskem, Řeckem a Itálií poslední ze zemí Evropské unie, která zatím nemá povolenky na emise oxidu uhličitého schválené.

Rozdělení povolenek
(v miliónech kusů)
Veřejná energetika 63,16
Výroba a zpracování kovů 16,46
Chemická výroba 5,97
Podniková energetika 3,90
Výroba cementu 3,35
Výroba vápna 1,64
Výroba papíru a lepenky 0,99

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů