Úterý, 23. dubna 2024

Šance mají dodavatelé čističek a software

Šance mají dodavatelé čističek a software
Rumunský trh není prozatím plně obsazen zahraniční konkurencí, i z tohoto důvodu je to země příležitostí pro menší a střední české podniky. "Je ale otázkou času, kdy se zde konkurence usadí," upozorňuje obchodní rada českého velvyslanectví v Bukurešti Karel Zděnovec.
Českých firem je zatím na rumunském trhu méně než společností z dalších středoevropských zemí. Přitom české zboží tu má stále dobrý zvuk a mezi tamními podnikateli je patrný zájem o spolupráci. V poslední době se však i Rumunsko stále více ocitá v hledáčku zájmu českých podnikatelů. Svědčí o tom jak rostoucí obchodní obrat a nové investice, tak i zvyšující se počet dotazů na ambasádu a CzechTrade. "Většina firem, které se zajímaly o kontakty na rumunské společnosti či založily v Rumunsku zastoupení, byly malými a středními podniky," podotýká zástupkyně CzechTrade v Rumunsku Madalina Turcanu.

Zájem je o energetiku
Velké firmy z Česka projevují největší zájem o odvětví energetiky, kde probíhá privatizace a obnova starých elektráren. Dokazuje to úspěch společnosti ČEZ, která vyhrála tendr na privatizaci firmy na výrobu elektřiny Electrica Oltenia. Příkladů úspěšných investic je více, ať už jde o Hamé Babice, Moravské naftové doly či firmu AAA.
Šance jsou také v dodávkách investičních celků a dopravních prostředků pro hromadnou dopravu a v oblasti infrastruktury. Pro samotné menší podniky jsou jisté možnosti v dodávkách souvisejících s ochranou životního prostředí. Jde o čističky odpadních vod, malé vodní elektrárny či likvidaci odpadků. "Podnikatelské šance vidím i v řadě dalších oborů, jako je zemědělství, spotřební odvětví, dřevařství, chemický průmysl, medicínské technologie, software, kartografie," uvádí Zděnovec.

Jak se prezentovat
Jednou z možností, jak získat kontakty, jsou veletrhy. "Zkušenosti s nimi jsou většinou poměrně dobré. Z hlediska organizace a účasti jsou na dobré úrovni a poslední rok a půl zaznamenávají prudký nárůst zájmu vystavovatelů," dělí se o zkušenosti Zděnovec. Pro firmy ze stavebnictví zástupkyně CzechTrade doporučuje účast na jarním bukurešťském veletrhu Expo Construct, pro obchodní firmy se spotřebním zbožím červnový TIBCO a pro strojírenské firmy podzimní TIB. Existuje i řada specializovaných veletrhů. Přehled akcí má největší organizátor veletrhů Romexpo na své internetové stránce www.exporom.ccir.ro.
České instituce chtějí vystavovatele podpořit i národními stánky na důležitých akcích. "Například říjnový TIB má svůj český stánek, kde mohou firmy vystavovat za výhodných podmínek a kam se snažíme přitáhnout pozornost médií a veřejnosti," uvádí Zděnovec.
Neformálním stykům napomáhá Klub českých podnikatelů v Rumunsku, který založil obchodně ekonomický úsek velvyslanectví spolu s agenturou CzechTrade.

Příležitosti podnikání v Rumunsku
energetika - v tomto odvětví právě probíhá privatizace a obnovuje se zařízení starých elektráren, z nichž část je československého původu
infrastruktura - zejména silniční a železniční
ekologie - čištění a likvidace odpadků
strojírenství, chemický průmysl
dřevařství, konzervárenství
technologie v oblasti medicíny, software, kartografie, spotřební odvětví
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů