Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika vyzvala EuroChlor, aby skončil se zamořováním Evropy rtutí

Arnika vyzvala EuroChlor, aby skončil se zamořováním Evropy rtutí

PRAHA – Nechceme jíst vaši rtuť. Transparenty s tímto nápisem dnes ráno čekaly na členy semináře EuroChloru. To je společenství, které sdružuje evropské chemičky vyrábějící chlor. Patří sem i Spolana Neratovice a Spolchemie Ústí nad Labem. Většina z chlorových chemiček dosud používá starou technologii,při níž vznikají velké emise rtuti do prostředí. Aktivisté Arniky členy EuroChloru vyzvali, aby továrny přešly na bezpečnější (membránovou) technologii, která nezatěžuje životní prostředí. Aby si šéfové chemiček uvědomili závažnost problému, museli cestou na seminář projít nejen kolem transparentů, ale také kolem kaprů označených cedulí „Kontaminováno Hg“.

Chemičky stojí většinou u řek a proto se právě v rybách  koncentruje rtuť, která při výrobě chloru takzvanou amalgámovou elektrolýzou uniká do životního prostředí. Dlouholetý průzkum Českého hydrometeorologického ústavu („ČHMÚ“) dokázal, že ryby po celé délce toku řeky Labe obsahují nadlimitní koncentrace rtuti (1). Nejvyšší hodnoty byly naměřeny právě na profilu Obříství (2), který se nachází po proudu od neratovické Spolany. Prostřednictvím ryb, dalších potravin i ovzduší se pak toxická rtuť dostává k člověku, kde se dále kumuluje.

Aktivisté Arniky účastníkům semináře EuroChloru předávali společný dopis s European Environment Bureau, Ban Mercury Working Group a Natural Resources Defense Council (3), ve kterém je  informovali o tom, jaké škody rtuť působí v životním prostředí a jak ohrožuje lidské zdraví. Arnika chemičky vyzývá, aby nejpozději do roku 2010 přešly na bezpečnější membránovou technologii a postaraly se o bezpečné uložení té rtuti, která  již nyní je v jejich továrnách jako odpad anebo se odpadem stane. Výzvu dnes z rukou aktivistů Arniky osobně převzal ředitel EuroChloru Barrie Gilliatt.

Přílohy:

(1)   Přípustný limit pro obsah rtuti v rybách je 0,5 mg/kg.

(2)   Koncentrace rtuti v rybách odebraných z řeky Labe (zdroj: Český hydrometeorolo-gický ústav); Tabulka

Lokalita

Kraj

Datum odběru

Matrice

Obsah rtuti (mg/kg)

Debrné

Královéhradecký

27.6.2000

Jelec tloušť

0,73

Debrné

Královéhradecký

2.8.2001

Plotice ob.

1,1

Debrné

Královéhradecký

8.10.2002

Jelec tloušť

0,5

Valy

Pardubický

8.10.2002

Jelec tloušť

0,9

Lysá nad Labem

Středočeský

8.10.2002

Jelec tloušť

3,0

Obříství

Středočeský

13.6.2000

Jelec tloušť

5,1

Obříství

Středočeský

16.8.2001

Jelec tloušť

5,0

Obříství

Středočeský

16.8.2000

Cejn velký

6,2

Obříství

Středočeský

30.7.2002

Jelec tloušť

12,3

Děčín

Ústecký

2.8.1999

Cejn velký

2,3

Děčín

Ústecký

1.8.2000

Jelec tloušť

0,49

Děčín

Ústecký

3.10.2001

Jelec tloušť

1,0

Děčín

Ústecký

1.8.2002

Cejn velký

1,5

Děčín

Ústecký

1.8.2002

Jelec tloušť

0,7

 

(3) Dopis pro členy EuroChloru:

Vážení představitelé EuroChloru, vážení účastníci semináře,

rozhodli jste se zúčastnit semináře pořádaného EuroChlorem, který se koná 19.-22.1.2005 v Praze. Víme, že naněm budete diskutovat o důležitých tématech týkajících se Vašeho oboru, včetně problematiky vlivu průmyslové činnosti členů EuroChloru na lidské zdraví. Část Vašeho programu zaměřená na zdravotní problematiku, která je naplánována na zítra, se bude věnovat především rtuti – škodlivé látce, jejíž nežádoucí účinky na lidské zdraví jsou všeobecně známé. Předpokládáme, že jste si vědomi toho, že rtuť je intenzivně používána při výrobě chloru a louhu po celé Evropě, včetně s tím spojených zdravotních dopadů na lidi .

Amalgámová elektrolýza je zastaralá technologie, která vážně znehodnocuje životní prostředí, jestliže nejsou provedena dostatečná opatření. Pro výrobu chloru a louhu jsou přitom dostupné bezpečnější a lepší technologie. Rtuť je toxická látka, která způsobuje poškození nervové soustavy i při malých expozičních dávkách a může rovněž vážně poškodit vyvíjející se dosud nenarozené děti. Rtuť má schopnost hromadit se v živých organismech, především v rybách, a přenášet se potravním řetězcem. Velké riziko proto představuje konzumace některých velkých dravých ryb. Na základě tohoto faktu vydala Evropská komise doporučení, aby kojící ženy a ženy, které se rozhodly otěhotnět, omezily konzumaci velkých dravých ryb jako např. mečouna, žraloka, štiky a tuňáka.

Pravděpodobně se ptáte, co má společného konzumace ryb s chlorovým průmyslem, kde se množství „použité a emitované rtuti“ odhadují na 150 – 200 tun rtuti za rok pouze v samotné Evropě a přibližně 800 tun rtuti za rok celosvětově. Je velice dobře známo, že rtuť nerespektuje národní ani regionální hranice, a tím pádem se může v životním prostředí přenášet  na dlouhé vzdálenosti a kontaminovat půdy, vodu a potravní řetězec po celém světe takovými koncentracemi, které podle lékařů a vědců představují velké riziko pro zdraví lidí. Dokonce i v Arktidě, kde se nenachází zdroje emisí rtuti, byla zjištěna nadměrná kontaminace mořských savců a jiných druhů zvířat touto látkou. Tato zvířata přitom představují důležitý zdroj potravy pro tamní domorodé obyvatele – Eskymáky.

Z těchto důvodů by EuroChlor a jeho partneři na celém světě neměli otálet a měli by upustit od  použití rtuti a eliminovat její emise do životního prostředí.

Proto Arnika, EEB, Ban HG WG, NRDC a EEN požadují, aby se EuroChlor a jeho členové zavázali:

-         že uzavřou chlorové chemičky používající amalgámovou elektrolýzu / přejdou na membránovou technologii nejpozději v roce 2010 ve všech zemích Evropské unie

-         že budou aktivně podporovat uzavření chlorových chemiček používajících amalgámovou elektrolýzu po celém světě, a to nejpozději do roku 2015

-         že bezpečně uloží rtuť z uzavřených chlorových chemiček, z chlorových chemiček, které přešly na membránovou či jinou technologii, společně se rtutí z jiných zdrojů (tj. baterie, autobaterie, lampy, zubní amalgám, apod.) a že tato rtuť nevstoupí na světový obchodní trh jako surovina

-         že budou pravdivě informovat veřejnost o tocích rtuti v jejich provozech po celém světě, tj. o tom, jaké množství rtuti vstupuje do výroby, jaké množství rtuti  opouští jejich provozy, s tím, že začnou zveřejněním těchto informací pro chlorové chemičky nacházející se v Evropské unii.

Předem Vám děkujeme za Váš zájem

Arnika, Česká republika

Ban Hg WG, USA

Epha Environment Network, Belgie

European Environmental Bureau, Belgie

Natural Resources Defense Council, USA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů