Sobota, 20. dubna 2024

Američané vyrobili plast ze slupky pomeranče a z oxidu uhličitého

Američané vyrobili plast ze slupky pomeranče a z oxidu uhličitého
LONDÝN - Americkým vědcům se podařilo vyrobit kvalitní plast z obyčejné pomerančové slupky. Kromě ní k výrobě použili oxid uhličitý, tedy plyn, který je odborníky označován za hlavního strůjce oteplování planety Země.
Plast vznikl v chemických laboratořích Cornellovy univerzity v rámci práce vědeckého týmu, který se zabývá průmyslovým využitím oxidu uhličitého.
Nový polymer má podobné vlastnosti jako polystyrén. Základní surovinou při jeho výrobě byl limonen látka, která tvoří podstatnou součást pomerančové kůry. Limonen dobře znají všechny hospodyňky. Až doposud se totiž využíval především jako přísada do čisticích prostředků, jimž zajišťoval vůni citrusových plodů. Nyní se zdá, že by nám limonen mohl posloužit i mnohem zásadnějším způsobem. Doteď se většina plastů vyráběla z ropy, a alternativní zdroj pro produkci plastů by tak lidstvu ušetřil tenčící se zásoby "černého zlata".
Navíc by lapání a využívání škodlivého oxidu uhličitého mohlo prospět i životnímu prostředí.
Šéf projektu profesor Geoffrey Coates si cení především toho, že nový plast je vyroben z obnovitelných zdrojů a nikoli z ropných substancí. "Jestliže chceme přestat být závislí na ropě a začít využívat levné látky, musíme na podobných výzkumech intenzivně pracovat," vzkázal Coates svým kolegům z oboru. "Je úžasné, že se podařilo získat plast, který pochází z obnovitelných zdrojů a zároveň má i velmi dobrou kvalitu," zdůraznil.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů