Čtvrtek, 25. dubna 2024

Opět zemětřesení v Turecku a Indonésii

Opět zemětřesení v Turecku a Indonésii
              Silné zemětřesení zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. Otřesy o síle 6,2 stupně Richtera zabily jednoho člověka, další je těžce zraněný. Vypukla panika, lidé prchali z domů v obavách před blížící se tsunami. Otřesy pocítili i v Acehu, který před měsícem vlny zničily.
Země se začala třást kolem třetí hodiny ráno místního času, v neděli večer středoevropského.

Po ostrově se ihned rozšířila panika. Lidé se báli, že na cestě k pobřeží je tsunami. Ve strachu utíkali i z  nemocnice, mnozí z nich si nesli kapačky apod. Do ulic musela vyrazit policie, která lidi uklidňovala.


Otřesy zasáhly také jižní pobřeží Turecka. Místní seismologové naměřili 5,5 stupně Richterovy stupnice, američtí odborníci říkají, že otřesy měly sílu 6,1 stupně.Otřesy byly cítit i na řeckých ostrovech  Rhodos a Kastelorizo (nejvýchodnější řecký ostrov, nedaleko pobřeží Turecka). Další menší zemětřesení okolo 4 st.Richterovy stupnice se událo dnes severně od řeckého ostrova Kerkyra, v oblasti Jónského moře, kde předminulý rok zasáhlo těžce řecký ostrov Lefkáda. 

Epicentrum zemětřesení, které se ozvalo krátce po půlnoci, bylo ve Středozemním moři. Během hodiny pak následovaly ještě čtyři menší následné otřesy.

 

ZDROJ: www.iDNES.czwww.pathfinder.gr, zpravodajství ČT, kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů