Úterý, 23. dubna 2024

Na Hodonínsku se příští víkend počítají bobři

Na Hodonínsku se příští víkend počítají bobři

Členové Dětí Země zvou všechny milovníky přírody na první únorový víkend na Hodonínsko, kde kolem řeky Moravy proběhne již čtvrtou zimu sčítání bobrů. Akce je naplánována na první únorový víkend od soboty 5. února do neděle 6. února. Sraz všech dobrovolníků je vždy v sedm hodin ráno v Hodoníně na ulici U červených domků 4a před Ekocentrem. Bližší informace poskytne Petr Havlík z Dětí Země na mobilu 607 674 582, zajištěno je i přespání účastníků.

„Bobry budeme počítat při pochůzce po břehu řeky, jejich počet se určuje podle množství ohryzaných stromů,“ vysvětluje Petr Havlík metodiku terénního průzkumu. Více informací je pak na internetové stránce www.detizeme.cz u pozvánky na akci.

Loni v březnu se jich při obdobném sčítání na padesáti kilometrovém úseku řeky Moravy zjistilo až pětatřicet kusů, i když bobra nikdo během dvou dnů na vlastní oči nespatřil. Bobr patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat a je velmi plachý.

Děti Země Slovácko se v rámci svého projektu Zachování lužní krajiny dolního Pomoraví zabývají především mapováním a záchranou lokalit se zvláště chráněnými rostlinami, které mohou být ohroženy holosečnou těžbou stromů, snahou o přeměnu nevyužívaných polí zpět na louky a obnovou malých tůní a mokřadů jako vhodného biotopu pro obojživelníky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů