Sobota, 20. dubna 2024

Smrštitelné fólie mají méně odpadu

Smrštitelné fólie mají méně odpadu
Nápojové lahve balené po více kusech ve smrštitelné fólii jsou u nás již neodmyslitelnou součástí dodávek a nákupů nápojů v plastových lahvích. Neplatí to ale v Evropě všude.

Jeden z největších světových výrobců smrštitelných polyetylenových fólií Total Petrochemicals si nechal provést na trzích sedmi evropských zemí studii o jejich používání, která přinesla zajímavé výsledky.

Plastové lahve mají 1/5 trhu

Studie odhaduje evropskou spotřebu nápojů v roce 2005 na 185 mld. lahví různého objemu, která bude představovat 346 litrů na obyvatele. Z této spotřeby asi polovina připadne na sycené nealkoholické nápoje, minerální vody a džusy se zvýšením ročního růstu ze 2 % na 3 %, zatímco u ostatních balených nápojů dojde spíše k poklesu spotřeby.

V primárních baleních se stále nejvíce používá skla se 48 % podílem trhu, především u piva, vína a lihovin. Plastové lahve představují pětinu trhu s rovnými 20 %. O zbytek se dělí stejnými 16 % plechovky a laminované kartony. Roční růst spotřeby v letech 2000-2003 a odhad růstu na roky 2004 a 2005 je stálý s 5,5 %. Smrštitelné fólie úspěšně nahrazují kartony v balení plastových lahví, plechovek a v menší míře konzerv i skleněných lahví. Na tomto úspěchu se má nejvíce podílet grafické provedení a schopnost kopírování tvaru primárního obalu. Roční spotřeba smrštitelných fólií v Evropě je 150 tisíc tun a její roční růst se odhaduje na 3,2 %. Ve srovnání s ostatními sekundárními obaly jsou smrštitelné fólie lehké, houževnaté, univerzální, mohou být lesklé i matné a nezvětšují objem zboží. Další vývoj se zaměřuje na snížení tloušťky, zlepšení transparence a potiskovatelnosti.

Značné rozdíly v Evropě

Průzkum také zjistil zajímavé teritoriální rozdíly ve spotřebě smrštitelných fólií. Největší spotřeba je ve Francii a v Itálii, kde je do nich zabaleno 26 %, resp. 24 % lahví, což odpovídá spotřebě více než 0,4 kg na obyvatele ročně. Následují Velká Británie se 17 %, Španělsko s 13 % a Belgie se 3 %, tedy s více než 0,3 kg na obyvatele a rok. Méně spotřebovává Nizozemsko s 0,2 až 0,3 kg se 3 % balených lahví a Německo jen 14 % s méně než 0,2 kg na obyvatele. Zde je to dáno vlivem regulačních opatření se zálohováním obalů, větším podílem vratných plastových lahví a zvyklostí v používání pevných a vratných nápojových přepravek.

Tři typy nových smrštitelných fólií z druhé generace metalocenových polyetyle-nů M2710EP, M3410EP a M4707EP, jejichž první generace byla senzací veletrhu plastů K 98 v roce 1998 v Düsseldorfu, nabízí výrobci fólií zlepšení zpracovatelnosti, lepší vzhled, výhodnější poměr tuhosti a pevnosti spojený se snížením tloušťky o 10 mikronů a spotřebou plastu nižší o více než 15 %. Znamenají až o 20 % vyšší balicí výkon a vynikající grafické možnosti v propagaci značky pro uživatele, s tenčí fólií menší množství odpadu pro obchod i spotřebitele, nižší nároky na recyklaci pro obce a menší zatížení životního prostředí pro všechny.

AUTOR: Alexandr Abušinov
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů