Středa, 24. dubna 2024

Lesům ČR hrozí žaloby za několik miliard

Lesům ČR hrozí žaloby za několik miliard
Žaloby až za pět miliard korun mohou hrozit státnímu podniku Lesy ČR od těžebních firem za náhradu škody a ušlý zisk. EURO OnLine to potvrdil šéf Odborového svazu dřevo–lesy–voda (OSD) Rudolf Kyncl. „Ministr Jaroslav Palas si je toho dobře vědom," upřesnil šéf OSD. Důvodem je obchodní politika Lesů ČR a lednové plošné vypovězení smluv lesním firmám s tím, že jsou neplatné.

„Žalobu na státní podnik každopádně do 25 dnů podáme. V současnosti ji zpracovává tým našich právníků. O náhradu škody, která nám v souvislosti s případem vznikla, Lesy ČR zažalujeme. Ekonomové na tom pracují," řekl EURO OnLine Václav Šebek, generální ředitel CE WOOD, největší lesnické firmy v Česku. Kauza se týká 27 smluv CE WOOD na různých územích ČR. Šebek zdůraznil, že kdyby jeho společnost na den zastavila svou činnost, ušlý zisk by přesáhl 6 milionů korun.

Krajský soud v Hradci Králové minulý týden potvrdil platnost smluv, které CE WOOD uzavřela s Lesy ČR. „Lze předpokládat, že stejného rozhodnutí dosáhnou i další obchodní partneři Lesů ČR. Žaloby na státní podnik budou podávat naši jednotliví členové, může se jednat o desítky firem," uvedl prezident České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAP) Josef Horák.

Zpochybňování smluv minulý týden v předběžném opatření zastavil i Antimonopolní úřad. Státní podnik však může proti jeho rozhodnutí podat rozklad.

Dnes ve třináct hodin začíná před ministrstvem zemědělství demostrace, na které se čeká účast až 2500 pracovníků lesnických firem.

Miroslav Tryner
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů