Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora ekologické energie vázne na zákoně

Podpora ekologické energie vázne na zákoně
Aby Česko splnilo svůj závazek daný Evropské unii, musí se do roku 2010 zdvojnásobit výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ministerstvo životního prostředí vidí jedinou cestu, jak dosáhnout toho, aby se za pět let vyrábělo osm procent elektřiny v malých vodních elektrárnách či ve spalovnách na biomasu: schválit zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie.
"Jsou tu desítky projektů, které čekají jen na schválení tohoto zákona," tvrdí Martin Bursík, poradce ministra Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Podle odborného odhadu by firmy do pěti let od nabytí účinnosti zákona měly investovat do obnovitelných zdrojů zhruba 48,5 miliardy korun.
Předlohu ovšem už více než rok projednává sněmovna a nyní se znovu vrací do hry. Dnes ho například bude projednávat klíčový hospodářský výbor, kde proti zákonu existuje silná opozice.
Místopředseda výboru Oldřich Vojíř (ODS) včera uvedl, že pro předlohu určitě ruku nezvedne. Poznamenal, že po velkých bojích začal v Česku fungovat volný trh s elektřinou, který by nový zákon o podpoře ekologických zdrojů znovu deformoval.
Pokud už má stát obnovitelné zdroje podporovat, má se tak podle Vojíře dít přímou dotací na stavbu elektráren ze Státního fondu životního prostředí.
"To je jedna z nejlepších cest," tvrdí Vojíř, který nesouhlasí s jinými výhodami, které by podle zákona měli majitelé obnovitelných zdrojů získat.

Jakou podporu si vybrat?
Předloha počítá s tím, že si podnikatel s čistou elektrickou energií vybere ze dvou možností.
Buď zůstane u pevné výkupní ceny, přičemž tento systém funguje už dnes: rozvodná společnost je povinna od majitele obnovitelného zdroje koupit jeho elektřinu za výhodnější cenu. V případě větrné elektrárny, která bude uvedena do provozu letos, jde o 2,60 koruny za kilowatthodinu, přičemž běžná výkupní cena je zhruba korunu.
Tato zvýhodněná cena se ovšem po schválení nového zákona může změnit. Stanoví ji Energetický regulační úřad tak, aby byla výrobci garantována patnáctiletá návratnost jeho investice. "Dlouhodobé stabilní podnikatelské prostředí otevře zájemcům o obnovitelné zdroje dveře do bank pro úvěry," tvrdí Martin Bursík, spoluautor zákona.
Podnikatel ovšem bude mít ještě druhou volbu. Bude znamenat větší riziko, ale případně i vyšší zisk.
Pokud si majitel třeba větrné elektrárny najde odběratele, který od něho koupí jeho elektřinu za tržní cenu (tedy nižší než je ta zvýhodněná), dostane od provozovatele distribuční sítě speciální finanční bonus. Jeho výši bude pravidelně určovat Energetický regulační úřad. Takový podnikatel by mohl vydělat více než jiný provozovatel, který vsadí na jistotu zvýhodněných cen. "Náš návrh využívá těch nejlepších evropských zkušeností. Můžeme mít zákon, který bude patřit k nejmodernějším v Evropě," řekl ministr Ambrozek.

Sázka na biomasu
Ministerstvo je přesvědčeno o tom, že tento systém příliš nezdraží elektřinu, i když energie z obnovitelných zdrojů je dražší. V současnosti se totiž zelená elektřina podílí na celkové průměrné ceně elektřiny z 0,7 procenta.
Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že v následujících letech bude mezi obnovitelnými zdroji nejperspektivnějším spalování biomasy. V roce 2010 by se v elektrárnách na biomasu mělo vyrábět až čtyřicet procent veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů.
Rozvíjet by se měly i další druhy obnovitelných zdrojů, i když například proti stavbám větrných elektráren se v některých regionech zvedl odpor. Na Božím Daru si počátkem roku lidé v referendu odhlasovali, že tam větrníky nechtějí.
Podle Ambrozka záleží na podnikateli, jak dokáže přesvědčit lidi, aby s jeho plánem souhlasili.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů