Sobota, 20. dubna 2024

Fond národního majetku za 11 měsíců skončí

Fond národního majetku za 11 měsíců skončí
Je téměř vyprodáno. Prodej státního majetku a podílů ve strategických podnicích se přiblížil ke konci.
Ministr financí Bohuslav Sobotka proto dnes navrhne vládě, aby na konci letošního roku ukončil činnost Fond národního majetku (FNM). "Historická role fondu se naplnila. K privatizaci už toho moc nezbývá, a tak je vlastně přirozený konec fondu," řekl mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.

Fond národního majetku (FNM) založil stát v roce 1991 jako agenturu, která měla za úkol postupně rozprodat do soukromých rukou státní majetek někdejšího socialistického Československa.
Pod správu fondu byly převedeny tisíce podniků i provozoven - od sídlištních samoobsluh až po severočeské hnědouhelné pánve.
Drobné provozovny byly prodány na začátku 90. let v takzvané malé privatizaci v přímých dražbách. Stát za ně celkem utržil 34 miliard korun, úroky z těchto peněz vydělaly dalších 15 miliard.
Zbývající společnosti nebo státní podíly v nich se dodnes prodávají ve velké privatizaci. Do konce roku 2003 tento prodej vydělal státu 498 miliard korun.
Podle dosud poslední výroční zprávy FNM za rok 2003 utržil stát v obou privatizacích přes půl biliónu korun. Většinu z nich už také utratil.
pomoc přírodě i státní pokladně
Výnosy z malé privatizace jsou po celou dobu chráněny zvláštním zákonem. Peníze mohly směřovat pouze na restituční náhrady, do školství nebo na životní prostředí. Na tomto speciálním účtu zbývá poslední miliarda.
Pro utrácení 500 miliard z velké privatizace žádná speciální pravidla neplatí. Stát peníze průběžně používal podle momentální potřeby.
Nejvíce peněz, přes 73 miliard (stav ke konci roku 2003), převedl FNM do Státního fondu dopravní infrastruktury. Dalších 30 miliard dostal Státní fond rozvoje bydlení.
Přes 20 miliard odvedl fond na oddlužení jiných státních podniků, další miliardy spolklo oddlužení bank.
Více než 17 miliard bylo použito na odstraňování starých ekologických škod.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů