Pátek, 26. dubna 2024

Dřevaři: Palasi, ruce pryč od lesů

Dřevaři: Palasi, ruce pryč od lesů
Sněhovými koulemi i vajíčky odměnili včera demonstranti ministra zemědělství Jaroslava Palase, když jim sliboval, že o práci v lesnictví nepřijdou.
"Nevěříme, ruce pryč od českých lesů," skandovaly včera asi dvě tisícovky zaměstnanců lesnických firem před Palasovým úřadem v Praze.
"Vajíčko mě netrefilo, jen trochu sněhu. To je běžné a počítal jsem s tím," sdělil Palas agentuře ČTK. Nicméně policie tři demonstranty na několik hodin zadržela a za házení sněhu na ministra je bude dál vyšetřovat.
Krátká, ale dramatická demonstrace, během níž řečníky umlčoval či naopak podporoval i řev dřevorubeckých motorových pil, ovšem žádné rozuzlení v kauze státního podniku Lesy ČR nepřinesla. Odbory a soukromé lesnické firmy, které akci organizovaly, nadále požadují výměnu celého vedení Lesů.
"Ještě důležitější je vytvořit koncepci lesního hospodářství, která bude počítat i s rozvojem soukromých firem," zdůrazňuje prezident asociace lesnických podnikatelů Josef Horák.
"Pokud by ministr Palas prosadil své záměry a připravil soukromé firmy zejména o zdroje z prodeje dřeva, tak přijde o místo několik tisíc lidí v oboru," dodává šéf lesnických odborů Rudolf Kyncl.
Palas ovšem stále říká, že je možné posílit pozici státního podniku bez toho, aby to postihlo soukromé firmy. "Sedm a půl miliónu kubíků dříví, které se ročně vytěží v českých lesích, budete těžit vy. Pouze nepřipustím, aby enormní zisky putovaly do kapes šéfů těžebních společností a státní podnik Lesy měl nulový zisk," tvrdil včera nespokojeným lidem. Ty jeho řeči neuspokojily.
Demonstranti naopak aplaudovali Horákovi, když končil své vystoupení slovy: "Pane ministře, už nám nelžete, pane ministře, vzpamatujte se!"
Palas tedy lesníky a dřevaře zdaleka neuspokojil tím, že minulý týden odvolal z funkce šéfa Lesů Kamila Vyslyšela. Naopak ještě přilil oleje do ohně, když na jeho místo dočasně dosadil Vladimíra Blahutu. Ten se ale nerozešel v dobrém se svým bývalým zaměstnavatelem, společností CE Wood. Tato jednička v oboru je přitom největším kritikem ministrových záměrů.
Palas svůj postup zdůvodňuje tvrzením, že dosavadní smlouvy Lesů na lesnické práce se soukromými firmami jsou pro stát nevýhodné. Zejména chce větší zisk z prodeje dříví. Hodlá proto všechny původní smlouvy zrušit a udělat nové.
Firmy však argumentují, že i státní podnik v uplynulých letech bez potíží dosahoval zisku několika set miliónů korun. Zisk Lesů klesl na 150 miliónů v roce 2003 i kvůli zavedení takzvaného zpětného odkupu dřeva.
Jenže právě tento odkup zavedl stát, a soukromé firmy jej naopak kritizovaly.
Ani včerejší demonstrace situaci v lesním hospodářství nevyjasnila. Zatím platí původní smlouvy státních Lesů ČR se soukromými firmami. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž Lesy vyšetřuje, zda vůči soukromým podnikatelům zneužily svého dominantního postavení na trhu. A dokud šetření neskončí - což může trvat týdny - nesmí státní podnik žádné smlouvy měnit.

CE Wood je nejbojovnější

Výjimkou jsou smlouvy, které skončily už loni v prosinci. Ty už skutečně neplatí, a na zakázky jsou vypsána výběrová řízení. "Tyto tendry stále pokračují, nařízení antimonopolního úřadu, aby Lesy neomezovaly činnost svých smluvních partnerů, se těchto soutěží netýká," konstatoval včera mluvčí Lesů Lubomír Šálek. Zmíněná řízení se týkají prací na dvanácti procentech výměry státních Lesů.
Na postup státního podniku při zadávání nových zakázek si ovšem stěžuje především firma CE Wood, největší soukromá společnost v oboru. Její roční tržby příliš nezaostávají ani za tržbami státních Lesů, kde dosahují kolem pěti miliard korun.
CE Wood se ve sporu se státem angažuje nejsilněji a tvrdí, že nové zakázky dostávají přednostně jiné společnosti. "Například v oblasti Frýdku-Místku se otevřeně hovoří o tom, že budou osloveny jen společnosti, které jsou s Lesy v dobrých vztazích," říká ředitel CE Wood Václav Šebek.
Státní podnik však zvýhodňování některých soukromých společností popírá.
Ovšem i samotný CE Wood je terčem kritiky. Před včerejší demonstrací se například objevily spekulace, že firma už od loňského podzimu včas neplatí svým zaměstnancům.
"Je to nesmysl. Platíme pořád a včas, například prosincové výplaty byly letos přesně v termínu 15. ledna," prohlásil Šebek.
Ministr Palas zase CE Wood nařkl z toho, že podle starých smluv někdy nakupuje od státního podniku kubík dřeva za jednu korunu, a pak jej prodává s mnohonásobným ziskem.
HN tuto informaci potvrdil i další zdroj s tím, že tak utíkají milióny korun při prodeji listnatého dřeva v lesním závodě Znojmo. Tam totiž dnešní šéf CE Wood dokonce před lety pracoval jako zaměstnanec státních Lesů a tyto smlouvy měl ve prospěch svého nynějšího podniku uzavírat.
Podle Šebka i dalších podnikatelů v oboru je však "koruna za kubík" v obdobných případech běžnou praxí.
"Řeší se tak známý problém u palivového dříví z listnatých stromů, kde jsou náklady na těžbu a dopravu vyšší než jeho cena. Na takové těžbě určitě nevyděláváme, děláme ji v rámci celkové zakázky," tvrdí Šebek.

Dotčení lidovci

Kauza Lesů ČR z roviny věcné už také přerostla do stranické politiky. Odstartoval to ministr Palas, když spolu s šéfem státního podniku Vyslyšelem odvolal i předsedu dozorčí rady Lesů Jana Grůzu, poslance zemědělského výboru sněmovny za KDU-ČSL. Svého straníka se zastal i šéf lidovců Miroslav Kalousek a obvinil Palase z toho, že své vlastní manažerské selhání svádí na druhé.
"Ministr zemědělství se projevil jako zbabělec," konstatoval Grůza s tím, že činnost dozorčí rady byla podle něj záměrně ochromena.
Skutečností je, že Grůza dlouhodobě upozorňoval na to, že ve státní firmě vládně chaos. Palas na jeho slova nereagoval.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů