Sobota, 20. dubna 2024

Ambrozek sliboval pomoc

Ambrozek sliboval pomoc

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) se včera u našeho redakčního telefonu (Blesk) pěkně zapotil. Překvapily ho odborné dotazy našich čtenářů.

"Je to příjemné vědět, že lidé mají takové povědomí a zájem o své prostředí," pochvaloval si Ambrozek. Telefonátů rozhodně nebylo málo. Ministr se za hodinu určenou na dotazy nestačil zastavit.

Foto

Proč necháváte ničit Beskydy? Místo abyste se postavil na čelo boje za jejich záchranu! Jde mi o doly ve Frenštátu. Žádnou těžbu uhlí tu nechceme!

Alois Jurík, Frenštát pod Radhoštěm

"Tak to mi křivdíte. Několikrát jsem jednal se starosty postižených obcí, připravili jsme novelu zákona, která zakazuje těžebním společnostem se dostat pozemkům. Těžba uhlí nemá v Beskydech co dělat. Chceme, aby zásoby uhlí byly odepsány, pak se tam těžit nebude."

Dvě rodiny u nás v domě vaří nějaké byliny. Domem se šíří zápach, máme z toho nemoce. Trvá to dva roky. Mám z toho bronchitidu. Jsem už úplně bezradná...

paní, která se bála uvést jméno, Hodonín

"Možnost vstupu do bytu má policie i Česká inspekce životního prostředí. Ti to mohou řešit. Napište mi na mou hodonínskou adresu a já se na to podívám."

U naší obce se chystá rozšíření dálnice D 1. Ta už dnes překračuje limity hluku i emisí. Je zahlcena kamióny. Necháte nás na holičkách?

Romana Kloudová, Troubsko

"O snaze rozšířit dálnici D 1 u Brna vím. Teprve se ale vede debata o územním plánu. Pak nastane posouzení vlivu na životní prostředí. Dálnice D 1 je krizové místo. Rozšiřování nic nevyřeší. Musíme kamióny dostat na železnici. Proto řešíme zavedení mýtného."

V naší ulici pokáceli zdravé a statné borovice a jedle. Přitom uschlé stromy tu nechali. To co se děje na Praze 9 se životním prostředím je hrozné!

Jindřich Houška, Praha

"Ke kácení musí být povolení městské části. Bez něj hrozí postih. Určitě tam pošlu inspekci životního prostředí. Zjistí, zda to bylo povoleno."

Jsem starosta Svinařova u Kladna. Máme problém s rekultivací šachetní haldy. Pod její zástěrkou se tam zaváží elektrárenský popílek. Chtějí kvůli ní dokonce chtějí vykácet 2,5 hektaru lesa. Nemohl byste nám pomoci?

Vladimír Šára, Svinařov

"Rekultivace musí probíhat v každém případě podle zákona. Já si vyžádám o tomto problému veškeré podklady. A pokud pojedu letos do Kladna na ekologickou konferenci, tak vás rád navštívím a osobně se na to podívám."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů