Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé Hrachovce se brání výstavbě další skládky odpadu

Obyvatelé Hrachovce se brání výstavbě další skládky odpadu
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, KRHOVÁ, HRACHOVEC - Pomalu dosluhující skládku odpadů v meziříčské osadě Krhová- Hrádky by měla do budoucna nahradit skládka nová. Vzniknout má v jejím těsném sousedství v lokalitě zvané Hliník, která se nachází na hranici meziříčských osad Krhová a Hrachovec. Právě tamní občané se však novému přídělu odpadků do okolí svých domovů brání.

Přípravy na vznik nového úložiště odpadů jsou nyní v plném proudu. " V této věci probíhá hned několik jednání. Město vyjednává s vlastníkem pozemků, tedy majitelem zdejší cihelny, o podmínkách jejich koupě," přiblížil tiskový mluvčí městského úřadu Josef Beneš.
Na konci loňského roku skončil proces posuzování vlivů stavby na životní prostředí, nyní probíhá územní řízení. " Zatím nejsložitější diskusi vede radnice s občany žijícími v blízkosti zamýšlené skládky. Ti požadují kompenzace za údajné znehodnocení svých nemovitostí, například v podobě sníženého poplatku za svoz odpadů," uvedl mluvčí radnice.
Ani obyvatelé sousedního Hrachovce nejsou s variantou zřízení nové skládky příliš nadšeni. " Slibovali nám, že skládka už u nás nebude a že se odpad bude vozit jinam, třeba na zasypání vytěžených dolů, případně na skládku do Bystřice pod Hostýnem. Nakonec je všechno jinak," povzdechl si předseda osadního výboru v Hrachovci Jaroslav Pelc, který údajně varoval před založením stávající a v současné době dosluhující skládky již před čtyřiceti lety. " Už tehdy jsme říkali, že založení skládky nad městem není dobré řešení. Odpad by se sem vozit určitě neměl a všichni jsme si mysleli, že už tady nic podobného nebude. O některých plánech už nám z města ani neříkají a na jednání nás nezvou. Nebylo, jak když jsme byli samostatná obec," doplnil předseda osadního výboru s tím, že skončit má údajně i zdejší cihelna, která znečisťováním ovzduší zdejší obyvatele také po mnoho let trápí.
Radnice však od záměru vybudovat novou skládku v Krhové- Hrádkách právě v sousedství cihelny odstoupit nehodlá. " Spolu s budoucím provozovatelem budeme s tamními obyvateli jednat. Věřím, že dospějeme k dohodě," myslí si místostarostka Dagmar Lacinová, odpovědná za oblast komunálních služeb. Její slova potvrdil také starosta města. " Dohodli jsme se na setkání pěti zástupců z části Krhová- Hrádky a vedení radnice a technických služeb, kde si vyjasníme možnosti a záměry s novou skládkou. Už dnes tady pro ni místo je a těžba hlíny má pokračovat i v případě, že by cihelna ukončila výrobu," uvedl Jiří Kubeša. Schůzka vedení města s vybranými zástupci občanů se má uskutečnit ve středu 9. února na meziříčské radnici.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů