Pátek, 29. března 2024

Skládka je bezpečná

Skládka je bezpečná

Rakovinotvorné polychlorované bifenyly a DDT se vozily z neratovické chemičky do lomu Hájek na Karlovarsku.

Lom Hájek - Těžkou ekologickou zátěž představovala řadu let skládka nebezpečných chemických látek v lomu Hájek na Karlovarsku. V šedesátých letech minulého století se sem dostaly z neratovické chemičky jako odpad z výroby. Igelitové pytle a kovové barely s DDT a polychlorovanými bifenyly, tedy vysoce nebezpečnými, rakovinotvornými látkami, byly tehdy odváženy právě do lomu v Hájku. Ačkoli byla skládka sanována, teprve za několik let se ukáže, jak účinná sanace byla.
Léta se s číhajícím chemickým nebezpečím nic nedělo. Pak se zub času na nezabezpečených nádobách podepsal a jejich obsah začal pronikat do půdy a podloží skládky. Byla nezbytná její úplná sanace. První opatření na její zabezpečení začala probíhat začátkem devadesátých let.

"Skládka byla sanována celkem čtyřikrát, poslední sanace byla ukončena v roce 2003. Řádově na to byly vynaloženy desítky milionů korun," říká hroznětínský starosta Josef Koch.

"Lom spadá do katastru Hroznětína. Skládka se sanovala, ještě než jsem nastoupil do úřadu. Studoval jsem však obor chemie, takže vím, jak nebezpečné látky se do skládky z Neratovic přivážely a jaké nebezpečí mohou představovat," potvrzuje i starosta sousedícího Hájku Vít Hromádko.
Veškeré náklady, které byly potřebné na sanaci ekologické zátěže, byly hrazeny z prostředků státu a specializované firmy Diamo Příbram, která sanační práce prováděla.
"Každý rok, přibližně v únoru až březnu, dostávám podrobnou zprávu o úplných výsledcích měření vzorků ze skládky. Po sanacích jsou naměřené hodnoty v normálu. Odborníci však hovoří o tom, že skutečný efekt zásahu se ukáže až tak po šesti až deseti letech," vysvětluje starosta Koch.
Odtok ze skládky teče do umělé nádrže a teprve z ní pokračuje do přirozených vodotečí v lokalitě. Odtok se měří každý den v roce a výsledky jsou vyhodnocovány.

"Lidé v Hroznětíně se nyní nebezpečí kontaminace půdy nebo vody obávat nemusejí. Uvidíme, co bude za nějaký ten rok. Povrchové studny, které v obci jsou, slouží jen jako zdroj užitkové vody, jako pitná smí být konzumována pouze voda z hloubkových vrtů," pokračuje starosta.
Když si v lokalitě kolem lomu začali lidé před desítkami let stavět své chaty a další rekreační objekty, o zátěži nevěděli. Jistou výhodou bylo a je, že odtok ze skládky mířil a míří opačným směrem, než je situována zdejší chatová oblast.
"Chtěli jsme tam kupovat chatu. Už byly připravené i smlouvy. Když jsme se dozvěděli o skládce, raději jsme od toho upustili. Vždyť bůhví, jak to za pár let zase dopadne," komentoval problémy se skládkou Tomáš Drábek z Karlových Varů.

Zdroj: Chebský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů