Středa, 24. dubna 2024

Jindřichovičtí si založili vlastní fond životního prostředí

Jindřichovičtí si založili vlastní fond životního prostředí
Obecní fond životního prostředí zřídilo obecní zastupitelstvo v Jindřichovicích pod Smrkem na Frýdlantsku. Peníze do fondu vloží z prodeje ekologické elektřiny, kterou vyrábí ve větrných elektrárnách. Právu to sdělil starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (nez.).
Nově zřízený fond životního prostředí má podle jeho slov sloužit k finanční podpoře ekologických projektů. "Půjde o projekty předložené občany Jindřichovic pod Smrkem formou dotací a bezúročných půjček, které mají v souladu s principy ochrany životního prostředí zvýšit životní úroveň žadatelů," zmínil starosta. Radnice do fondu nyní vložila částku 210 tisíc korun z celkových 955 tisíc korun, jež vloni vydělala prodejem elektřiny. "Ostatní prostředky, které jsme prodejem elektřiny vydělali, obec využije ke spolufinancování rozvojových projektů," uvedl Pávek.
Do fondu životního prostředí hodlají Jindřichovičtí vkládat i v příštích letech nejméně deset procent ze zisku z prodeje elektřiny. O podporu z fondu budou moci podle starosty žádat lidé trvale žijící v obci nebo subjekty, které tam mají sídlo či v obci trvale působí.
Peníze pak mohou získat například na čištění odpadních vod, prohlubování studní, změnu na ekologický způsob vytápění z fosilních paliv na biomasu, zateplení domů nebo pořízení slunečních kolektorů, fotovoltaických článků, případně malé větrné elektrárny.
Celková podpora může dosáhnout 40 procent nákladů projektu. Maximální částka ale byla stanovena na třicet tisíc Kč. Z toho polovinu představuje dotace a druhou bezúročná půjčka se splatností 2 až 10 let.
Jindřichovice pod Smrkem mají asi šest stovek stálých obyvatel a jejich radnice se trvale snaží o udržitelný způsob života, jenž je šetrný k životnímu prostředí. I proto vytápí obecní budovy kotelna na biomasu a před rokem tam postavili dvě větrné elektrárny o společném výkonu 1200 kilowatthodin.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů