Pátek, 26. dubna 2024

Vytvorenie spoločného kolektívneho systému pre elektroodpad

Vytvorenie spoločného kolektívneho systému pre elektroodpad
IT Asociácia Slovenska (ITAS), Asociácia dovozcov audiovizuálnej techniky Slovenskej republiky (ADAT) a najvýznamnejší výrobcovia a dovozcovia informačných technológií a spotrebnej elektroniky na Slovensku sa dohodli na vytvorení spoločného kolektívneho systému pre elektroodpad. Tým promptne zareagovali na novoprijatú legislatívu týkajúcu sa odpadov z elektrických a elektronických zariadení, ktorá je výsledkom transpozície príslušných smerníc EÚ.

Podpísané Memorandum o porozumení sa týka spolupráce pri vytvorení a prevádzkovaní spoločného kolektívneho systému zabezpečujúceho zber, spracovávanie, zhodnocovanie a environmentálne vhodné zneškodňovanie elektroodpadu. Po vytvorení neziskovej akciovej spoločnosti bude nasledovať rokovanie s firmami pôsobiacimi v oblasti zberu a recyklácie odpadov tak, aby bol kolektívny systém v súlade s platnou legislatívou plne funkčný od 13. augusta 2005.

Okrem signatárskych spoločností ASBIS SK, BaSys CS, BGS Distribution, Hewlett-Packard, IBM, Panasonic, Philips a Sony majú záujem vznikajúci kolektívny systém využívať aj ďalšie firmy, ktorých sa dané povinnosti týkajú.


ITAS je profesným záujmovým združením spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií založeným, ktoré združuje členov, ktorí pokrývajú približne 70% slovenského trhu s informačnými technológiami. Členmi ITAS sú ACASE, Accenture, AITEN, Alcatel Slovakia, ASBIS SK, ASSET Soft, BGS Distribution, Cap Gemini Ernst& Young, Cisco Systems Slovakia, COMPAREX Slovakia, Computer Associates CZ, Corinex Group, DAMOVO Slovakia, DATALAN, Datalock, DELTA E.S., Elas, EMM, Expert&Partner Bratislava, Euro Media, FaxCopy, Finesoft, GiTy Slovensko, Gratex International, Hewlett-Packard Slovakia, HT Computers, IBM Slovakia, ICZ Slovakia, IDS Scheer Slovakia, K K, KPMG Slovensko, LIBRA Electronic Slovakia, LOGIN, Microsoft Slovakia, Konica Minolta Slovakia, NESS Slovakia, NextiraOne Slovakia, Oracle Slovakia, Orange, PosAm Bratislava, PROCA SLOVAKIA, S&T Slovakia, SAP Slovensko, SFÉRA, Siemens, Siemens Business Services, Siemens PSE, SLOVAKODATA, Slovak Telecom, SOFTEC, Softip, Sun Microsystems Slovakia, Tecton, Tempest, TRONET, VARIAS, WALTEC, a Westech.

ADAT je profesným záujmovým združením dovozcov spotrebnej elektroniky, ktoré združuje členov, ktorí pokrývajú približne 70% slovenského trhu značkovej spotrebnej elektroniky. Členmi ADAT sú BaSys CS, N-Import, Philips Slovakia, Sony Slovakia, Panasonic Slovakia, Thomson Multimedia CZ, DSI Slovakia, Ketos, OVP Orava, Robert Bosch Blaupunkt, BIS Audio, FKH Electronic, TPD, Elvia Pro Slovakia, Fast Plus, Olympus SR a EMTEC.

(Text memoranda je zverejnený na http://www.itas.sk.)

Pre viac informácií kontaktujte:
Renáta Malecová
IS Asociácia Slovenska
Komárnická 18
821 03 Bratislava
Telefón/ Fax: 00.421.2.4333.2433
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů