Sobota, 20. dubna 2024

Za ledovou krásou Moravského krasu

Za ledovou krásou Moravského krasu
V parném létě se sem jezdí lidé zchladit, v zimě se sem můžete přijet naopak ohřát. Punkevní jeskyně, korunní klenot jeskynních atrakcí Moravského krasu, jsou totiž na rozdíl od většiny turistických cílů na jihu Moravy přístupné nonstop, tedy i uprostřed letošní zimy. A protože teplota v hloubi jeskynních labyrintů je jak známo stálá a pohybuje se okolo osmi stupňů Celsia, můžete si tu skutečně na chvíli oddechnout od mrazivého únorového vzduchu.
V celém území krasu je mimochodem známo více jak tisíc jeskyní. Každoročně tuto oblast navštíví statisíce turistů, fascinovaných nádhernou přírodou, závratnou hloubkou propasti Macocha a chladnou krásou jeskyní.

Doprava k Punkevním jeskyním
Moravský kras je doslova protkán sítí turistických značek. Ke Skalnímu mlýnu, který je "srdcem" krasu s informačním centrem a parkovištěm, vede z Blanska zelená turistická značka, která začíná u vlakového nádraží. Ze Sloupu, respektive od Sloupsko-šošůvských jeskyní vás sem přivede žlutá značka. Druhým důležitým bodem je horní můstek propasti Macocha. Zde se setkává již zmíněná žlutá značka ze Sloupu s červenou, která vede z Rudice.
Kvůli davům návštěvníků musela být v krasu poněkud omezena automobilová doprava a nahrazena ekologickou. Pro automobily je zcela uzavřen Pustý žleb - spojnice mezi Punkevními jeskyněmi a vesnicí Sloup - a část Suchého žlebu (od Kateřinské jeskyně po odbočku k hornímu můstku propasti Macocha). Automobil musíte zanechat na parkovišti u hotelu Skalní mlýn.
V úseku od Skalního mlýna k Punkevním jeskyním je v provozu ekologický vláček, jezdí v návaznosti na vstupy do jeskyní, vstupné můžete zakoupit na informačním centru na Skalním mlýně. Lanová dráha od propasti Macochy k Punkevním jeskyním je do konce února mimo provoz, v březnu se s ní můžete svézt o víkendech. Ke Skalnímu mlýnu se dostanete i autobusem. Zajíždí sem pravidelná autobusová linka Blansko - Skalní mlýn (7 km).

Blansko, brána Moravského krasu
Město Blansko je přirozeným nástupištěm a branou k putování záhadnou krásou lesnaté krajiny vápencového krasu. Jako startovní bod ideálně poslouží zdejší informační centrum v těsné blízkosti blanenského náměstí, nazvané případně a poeticky Blanka. V informacemi nabité Blance naleznete podrobnosti o ubytování, stravování, kulturních a společenských akcích v regionu, vyhledají vám tu i potřebná telefonní čísla či dopravní spoje.
Navíc tu máte možnost rezervovat si vstupenky do Punkevních jeskyní, což není vůbec zbytečná služba. Jeskyně jsou totiž i v zimě velmi exponovaným cílem turistů z celého světa a příjezd zájezdů může způsobit na vaší cestě za ledovou elegancí krasových jeskyní nečekanou komplikaci a zdržení.
Zajímavou zastávkou při návštěvě Blanska je návštěva dřevěného kostelíka Církve československé husitské, který byl na Moravu přestěhován z Podkarpatské Rusi v roce 1936. Krásný kostelík byl postaven v Nižním Sedlišti u Chustu na podkarpatsko-rumunském pomezí v roce 1641. Jeho návštěvu si můžete domluvit na telefonním čísle 723 869 347 nebo 516 419 785, případně využít pravidelných mší každý pátek v 17 hodin (v létě od 18) či v neděli v 8.30. Kostel je navíc otevřen vždy hodinu před bohoslužbou.

Výlety do okolí
Blanensko má spoustu zajímavých míst, ať z hlediska přírodních krás či historických památek. Vedle renesančního zámku v Lysicích, zříceniny hradu v Boskovicích či Nového hradu u Olomučan nad průrvou řeky Svitavy, které se ovšem otevírají až se začátkem letní turistické sezóny, je i v zimě velmi navštěvovanou památkou poutní kostel ve Křtinách, památka vrcholně barokní architektury, postavená dle projektu Santiniho.
Unikátem je i moderní kostel v Senetářově, široko daleko jediný, který se podařilo postavit za komunistického režimu. Součástí městských památkových zón v Boskovicích nebo Lomnici jsou mimo jiné i částečně zachovalá a dnes renovovaná židovská ghetta se synagogou a hřbitovem s expozicemi v muzeu. Díky průmyslové výrobě minulých století můžete dnes navštívit i několik technických památek - Starou huť v Josefovském údolí u Adamova s muzeem železářství, huť Klamovka u Blanska s expozicí litiny, větrné mlýny naleznete v Rudicích a Ruprechtově, Němčicích, Kořenci, Ostrově u Macochy a Petrovicích. Nevšední zajímavostí jsou památky na působení skromného sochaře-samouka Stanislava Rolínka, který navzdory těžké nemoci vytesal v pískovcovém masíivu v Rudce u Kunštátu jeskyně bájných Blanických rytířů.

Za technickými památkami
Nečekaným zpestřením zimních turistických výletů může být výprava po technických památkách tohoto malebného kraje. Jednou z nich je větrný mlýn v Rudicích, jen pár kilometrů od centra jeskynního labyrintu.
Stavba z roku 1865 sloužila svému původnímu poslání až do roku 1945. Před deseti lety tu byla vybudována muzejní expozice, která představuje všehochuť zajímavostí z mnoha oborů lidských činností. Můžete si tu projít historii větrných mlýnů, prohlédnout si, jak se v těchto krajích bydlelo na přelomu 19. a 20. století a pokochat se krásami krystalických forem barevných odrůd křemenů. Je zde umístěna unikátní kolekce rudických geod, které za svoji sběratelskou éru shromáždil rodák Alfons Matuška. Doplňkem jsou výsledky archeologických prací v blízkosti Rudického propadání a připomínka zaniklé osady Bystřec v Rakoveckém údolí u Jedovnic.
Jeskynní systém Rudické propadání Býčí skála v Moravském krasu je se svou délkou více jak 12 km druhý nejdelší v České republice. Nejmocnější příkrov devonského vápence dal vzniknout i 153 m hluboké Rudické propasti, nejhlubší v České republice.

Větrné mlýny
Na unikátní větrný mlýn narazíte pro změnu v Ruprechtově, který leží od Rudice co by několikrát kamenem dohodil. Pochází z roku 1873, kdy zde byl postaven podle holandského vzoru. V roce 1882 ale vichřice zničila celou střešní konstrukci s hřídelem, převody i částí zdiva, a tak se mlynář Cyril Wágner rozhodl mlýn modernizovat způsobem, který viděl v Americe a vyrobil tu dvoutunovou větrnou Halladayovu turbínu. Ta tu fungovala až do druhé světové války.
Vnučka někdejšího majitele Jana Tesaře se po roce 1989 rozhodla turbínu rekonstruovat podle dobových fotografií a v roce 1998 byl mlýn zpřístupněn veřejnosti. Halladyova turbína na Ruprechtovském mlýně je celoevropským unikátem. Proto je mlýn navržen do seznamu památek UNESCO. Mlýn je veřejnosti přístupný vždy v říjnu, jinak po domluvě s průvodcem pro hromadné skupiny nad 10 osob.
Větrný mlýn si můžete prohlédnout i v horské obci Kořenec na Boskovicku. Celoročně tu můžete navštívit i muzeum lidových tradic. Zdejší hospodářské stavení s expozicí práce a života našich předků se stálou výstavou Kořenecké kroje je přístupné po celý rok..

Baroko a zvonohra
Obdivovatelé architektury, ale nejen oni - kdokoliv, kdo má alespoň kousek citu pro krásu - musí ocenit eleganci barokní "perly jižní Moravy", jak je přezdíván mariánský chrám Jména P. Marie. Toto známé poutní místo se stalo cílem zástupů návštěvníků nejen kvůli jménu jeho tvůrce, slavného Jana Blažeje Santiniho, ale i díky soše Madony, nositelky řady zázraků. Od posledních vánočních svátků je navíc jeho novou atrakcí i zvonkohra, tvořená 15 zvony. Zařízení řídí počítač, který je schopen přehrát až tisíc písní.
Zařízení přehrává nejznámější koledy od Nesem vám noviny po Jak si krásné neviňátko. V lednu tuto vánoční kolekci doplnila melodie z písně Tichá noc, svatá noc, která patří pro mnohé národy neodmyslitelně k vánočním svátkům. Zařízení je v provozu každý den po polední a večerní mši, tedy po 12 nebo po 18 hodině. Nejen písně, ale také zvony by ještě příští rok měly doplnit celé zařízení. Počet zvonů by se měl zvýšit na 23, což umožní ještě kvalitnější přehrávání melodií.
Nápad vytvořit ve křtinském chrámu zvonohru vznikl po druhé světové válce. Věřící dokonce sehnali dva zvony, které měly být součástí tohoto zařízení. Zvony byly ale později zabaveny a na celý záměr se zapomnělo. Na zvonohře se začalo opět pracovat před třemi lety. Každý ze zvonů má své jméno. Nejmohutnější je Anna vážící 364 kilogramů s průměrem 845 milimetrů. Naopak nejmenší je Markéta. -
AUTOR: JOSEF HAVEl


Autem: od západu po dálnici D1 na sjezdu na 162 km u Velké Bíteše, po silnici 379 na Tišnov a dále na Blansko, nebo do Brna a odsud výpadovkou č. 43 na Blansko, v Lipovce nutno odbočit doprava. Od východu rovněž po dálnici D1 do Brna, odsud opět silnicí č.. 43 na Lipůvku a Blansko.
Do Blanska se dostanete pohodlně i vlakem, některé rychlíky mezi Prahou a Brnem jezdí přes Blansko, případně z rychlíku přestoupíte v Brně či v České Třebové. Železniční spojení mezi Brnem a Blanskem je velmi čilé, dostanete se sem i autobusem - nejlépe z další rychlíkové stanice, z Kuřimi, odkud sem míří autobusy téměř každou hodinu.


Hotel Macocha (Blansko, Svitavská 35, tel.: 516 419 661, e-mail: recepce@hotel-macocha.cz) restaurace, pizzerie, salónky, parkoviště. Dvoulůžkový pokoj za 1030 Kč, v ceně je snídaně.
www.hotel-macocha.cz
Hotel Panorama (Češkovice, tel.: 516 418 111), dvoulůžkový pokoj za 1280 Kč. www.hotelpanorama.cz
Pension Karst (Blansko, Chelčického 1, tel.: 516 411 282, 604 936 757, e-mail: pension.karst@centrum.cz), ubytování od 300 Kč za osobu a noc, pokoje s vlastním WC, sprchou, kuchyňkou a TV.
www.pensionkarst.cz


Café Bergman, Smetanova 4, Blansko, tel.: 516 415 555
www.cafebergman.cz
Restaurace U Golema, Svitavská 28, Blansko, tel.: 516 412 524
www.ugolema.cz
Restaurace hotelu Skalní mlýn, Skalní mlýn 96, tel.: 516 418 113


Modrotisková dílna rodiny Danzingerů
V Olešnici na Moravě se dochovala do dnešních dnů jedna z mála původních dílen modrotisku na světě. Navíc je to jediná dílna, kde se dodržuje původní postup ručního tisku dřevěnými formami a barvení plátna přírodním indigem. Návštěvníci mají možnost po předběžné písemné či telefonické domluvě obdivovat tradiční výrobu horáckého modrotisku a malebné vzory z historických a jedinečných dřevěných forem. Potomci čtvrté generace rodiny Danzingerů rádi předvedou tajemství potiskování a barvení plátna přírodním indigem.
Kontakt: Jaroslava a Jiří Danzingerovi, Křtěnovská 175, 679 74 Olešnice na Moravě. Tel.: 516 463 210, e-mail: modrotisk@tiscali.cz


Ceník jízdného vláčku: dospělí (obousměrné 40 Kč/jednosměrné 35 Kč), děti 30/25 Kč.
Pravidelná autobusová linka Blansko - Skalní mlýn
(do 31. 3., stanoviště č. 6 autobusového nádraží v Blansku)
Pracovní dny: 7.40, 15.10, soboty a neděle: 7.40, 16.40
Skalní mlýn - Blansko
Pracovní dny: 8.05, 15.25, soboty a neděle: 8.05, 17.05


- Oproti létu, kdy jsou vstupenky do jeskyní vyprodány často i na týden dopředu, máte slušnou šanci uspět a krápníkový chrám uvidět i bez předcházející rezervace, přesto je lépe i v zimě si dopředu lístky zamluvit. Veškeré rezervace do jeskyní provádí Ústřední informační služba Skalní mlýn - tel.: 516 413 575 nebo 516 410 024, e-mail: uismk@cavemk.cz
Pro skupinu více jak 15 osob je potřeba písemná objednávka.
- Rezervované vstupenky musíte vyzvednout min. 40 minut předem, jinak rezervace propadá. Toho mohou využít ti, kteří užitečnost rezervace podcenili.
Prohlídka Punkevních jeskyní je rozdělena na suchou část a vodní plavbu a trvá 60 minut. Návštěvní cesta vede bludištěm suchých vápencových jeskyní na dno propasti Macocha. Odtud se návštěvníci plaví na motorových člunech po podzemní řece Punkvě do Masarykova dómu s nejkrásnější krápníkovou výzdobou v Moravském krasu.
Důležité upozornění - vstup do jeskyní je zakázán dětem do 3 let.
Poslední obvyklá rada je v zimě naštěstí téměř zbytečná, ale pro jistotu: nezapomeňte se dobře obléct, stálá teplota v jeskyních je už zmíněných 7 - 8 °C!
- Provozní doba: leden - březen ÚT - NE 8.40 - 14 h, duben, květen ÚT - NE 8.20 - 15.50 h, červen - srpen PO 10 - 15.50, ÚT - NE 8.20 - 15.50, září ÚT - NE 8.20 - 15.50 h, říjen ÚT - PÁ 8.40 - 14, víkend 8.20 - 15.40, listopad, prosinec ÚT - NE 8.40 - 14 h
- Vstupné:
dospělí/poloviční/důchodci: s celou vodní plavbou 100/50/80 Kč, zkrácená vodní plavba 80/40/60 Kč, bez vodní plavby 60/30/40 Kč.
Příplatek za fotografování 10 Kč, za videokameru 50 Kč. Doba prohlídky: 60 minut. Délka trasy: 720 m, délka vodní plavby 450 m.
- V rudickém větrném mlýně se můžete stát na několik hodin skutečným jeskyňářem. Máte-li na to odvahu, ještě ve mlýně vás rudičtí speleologové naučí používat speleologickou výstroj a seznámí vás se základy praktické speleologie. Další až šestihodinový program zahrnuje sestup do druhého nejdelšího jeskynního systému v zemi, nekonečných dvanáct kilometrů dlouhého Rudického propadání a na dno vůbec nejhlubší suché propasti v zemi Rudické propasti, hluboké 153 metrů. Podzemní tok Jedovnického potoka tu padá do hloubky 86 m soustavou vodopádů, z nichž nejvyšší měří 35 metrů. Svou dynamičností vytvořil vysoké podzemní kaňony, mohutné dómy, ale i místa těžko průstupná jen za pomoci visutých žebřů a lanových traverzů. Je nutná přiměřená fyzická kondice účastníka sestupu.
Cena kursu je 850 Kč na osobu. Kursy probíhají celoročně mimo druhou polovinu září a první polovinu října. Kontakt: Roman Šebela, Rudice 266, 679 06 Jedovnice. Tel.: 721 900 970,
e-mail: roman.sebela@seznam.cz


- Informační kancelář Blanka, Rožmitálova 6, 678 01 Blansko, tel. 516 410 470, e-mail: infocentrum@blansko.cz
Provozní doba: po - pá 9 - 18 h, so 9 - 12 h
l Větrný mlýn
ing. arch. Blanka Sládková, Ruprechtov 213,
683 04 Drnovice
Tel: 517 385 556
Vstupné: 20 Kč, snížené 10 Kč, rodinné 45 Kč
l Muzeum lidových tradic Kořenec
Kořenec 16, 680 01 Boskovice - Kořenec
Tel.: 516 467 225, 310, 732 482 465
Denně 9 - 17 h
l Společnost
pro Moravský kras
SMK, a. s., Skalní mlýn 96, 678 01, Blansko
tel. 516 418 113 www.smk.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů