Sobota, 20. dubna 2024

Z bělského rybníka zmizely tuny zeminy

Z bělského rybníka zmizely tuny zeminy

Jedna z největších akcí v Bělé pod Bezdězem je v plném proudu. Sanační firma zde čistí dno velkého rybníka Slon. Práce komplikuje propadající se dno.

PAVEL SVAČINA

Bělá pod Bezdězem - Práce na rekonstrukci a vyčištění dna velkého rybníka Slon, který se nachází v oblasti u koupaliště v Bělé pod Bezdězem, provázejí mírné komplikace. Ze dna musí zmizet velká vrstva bahna, která se tam usadila po dlouhých letech, kdy rybník nikdo nečistil. Kvůli velké nestabilitě a malé tuhosti se ale do bahna bagry propadají.

"To jste měl vidět. Museli jsme stát na pilotech. Po tom dně se vůbec nedá jezdit," uvádějí dělníci, kteří na sanaci rybníka pracují. Bagry proto stojí na břehu a bahno nabírají dlouhými rypadly. To může práce prodlužovat a také prodražit. Původně plánovaných sedm milionů korun zřejmě stačit nebude. Město získalo na rekonstrukci peníze z ministerstva životního prostředí. Podmínkou dotace je, aby práce skončily do konce března.

"Požádáme ministerstvo o prodloužení termínu a také o navýšení peněžní částky," řekla Boleslavskému deníku starostka obce Daniela Vernerová. Bahno z rybníku se odváží do vojenského prostoru, kde se nechá vyschnout. Zemina pak bude použita na rekultivaci Bělského vrchu. Součástí sanace je také rekonstrukce hráze. Proto se také překládá plynového potrubí. Pro občany to ale naštěstí žádné komplikace neznamená.

"Je to tak technicky dobře zajištěné, že lidé o plyn nepřišli," uvedla Vernerová. Z rybníka už byly odvezeny tuny bahna a práce pokračují rychlým tempem. Hemžení strojů na břehu si všimli i zloději. Například o víkendu tam z tatrovek, které bahno odvážejí, vypustili naftu. Zloději si zřejmě napustili plné nádoby a zbytek nafty nechali vytékat na zem.

"Naštěstí stačilo jen použít speciální látku, která naftu nasaje, a následně ji odvést," vysvětlil operační důstojník mladoboleslavských hasičů.

Zdroj: Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů