Čtvrtek, 28. března 2024

EU prohrává, vsadí vše jen na růst

EU prohrává, vsadí vše jen na růst
Evropa se pokouší nahradit proklamaci, že se její ekonomika stane do roku 2010 nejvýkonnější na světě, realističtějším programem. Sliby o vymizení nezaměstnanosti či předběhnutí Spojených států formulované státníky v Lisabonu v roce 2000 mění za jinou strategii.
Šéf Evropské komise José Barroso včera řekl, že peníze i reformní kroky chce soustředit na růst ekonomiky a zaměstnanost. Proto v Lisabonské agendě navrhl změny: investice do sociální oblasti a ekologie počkají. Proč? Kvůli šesti miliónům nových pracovních míst a růstu o tři procenta HDP ročně.
Komise přitom vychází z nepříjemných faktů. Evropská ekonomika přidává na výkonnosti ještě o jedno procento méně než v minulé dekádě. Nezaměstnanost roste. Motivace Evropanů k podnikání je poloviční než v USA. Výdaje z unijního rozpočtu jdou stále hlavně na zemědělské dotace, místo aby podpořily vědu a podnikání.
"Pokud unie uzná, že teď je hlavní oživení ekonomiky a zaměstnanost, do pěti let se ekonomika vzpamatuje," tvrdí Barroso.
Šéf komise nechce jen měnit desetiletku, jak se Lisabonské agendě přezdívá. Evropská komise hodlá připravit revizi legislativy důležité pro podnikatele. Změní se program REACH (měl přimět průmysl k přezkoušení chemikálií kvůli dopadům na lidské zdraví). Komise urychlí liberalizaci trhu se službami. "Musíme zajistit evropským podnikům maximální konkurenceschopnost, ne jim házet klacky pod nohy," uvedl Barroso.
Iniciativa Evropské komise, která postavila ekonomický růst nad sociální a ekologické otázky, má však politickou opozici. Frakce socialistů v parlamentu napadla Barrosův plán jako obrat od sociální Evropy. "Je to odklon od tradičních hodnot. Nesouhlasíme," řekl místopředseda socialistů Harlem Désir. Barroso to podle nich s revizí přehnal a zbytečně opouští sociální a ekologickou část.
Socialisté připravili vlastní program - skoro stejný jako původní Lisabonská agenda. "Není možné upustit od vytváření vysokých ekologických standardů," uvedl jiný místopředseda frakce Jan Marínus Wiersma.
Socialisté jsou druhou nejsilnější frakcí, která má 200 poslanců. Barroso bude muset svou revizi hájit v parlamentu, kde se spoléhá na hlasy pravicových politiků a liberálů. "Má pravdu. Je potřeba přesměrovat peníze na vzdělání a podnikání, ne na dotace a neúčinné sociální programy," řekl šéf liberálů Graham Watson.
"Na evropské scéně dojde ke střetu dvou světonázorů. Lisabon vznikl v době, kdy jedenáct zemí unie mělo levicovou vládu. Důraz se kladl na rovnoprávnost a sociální ochranu. Ekonomice to nepomohlo a unie nemá peníze," říká Katinka Baryschová z londýnského Centra pro evropskou reformu. "Teď je Evropa víc pravicová a Barroso je liberální ekonom."
Pro Barrosovu reformu bude klíčový summit EU v březnu. Ten musí okleštění Lisabonské agendy schválit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů