Pátek, 26. dubna 2024

Plzeň plně ovládne prosperující teplárnu

Plzeň plně ovládne prosperující teplárnu
Rovných 150 miliónů korun chce město Plzeň do konce letošního roku získat prostřednictvím snížení základního kapitálu největší energetické firmy v kraji - Plzeňské teplárenské. Město jako majoritní akcionář společnosti použije peníze na úhradu nákupu 16 procent akcií vysoce prosperující teplárny a stane se tak jejím neomezeným vládcem.
"Cílem je zjednodušení výkonu akcionářských práv, a tedy i posílení vlivu, teplárna má pro město zásadní význam," uvedl po včerejším rozhodnutí zastupitelů ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek. Generální ředitel firmy Tomáš Drápela situaci podrobně nekomentoval. "Je to věc akcionářů, oni rozhodují, co s penězi, které vyděláme," vyjádřil se včera Drápela.
Plzeňská teplárenská se kromě produkce tepla pro tři čtvrtiny města zabývá i výrobou elektřiny, včetně té zelené spalováním biomasy, dodává několika subjektům chlad, spravuje městskou skládku a pouští se i do méně obvyklých projektů, jakým je například dodávka pitné vody pro Plzeňský Prazdroj.
Firma vykazuje v posledních letech rostoucí tržby i hospodářský výsledek, jen za loňský rok investovala ze svého 230 miliónů, utržila přes 1,5 miliardy korun a přinesla svému majiteli hrubý zisk přes 300 miliónů korun.
Základní kapitál Plzeňské teplárenské převyšuje dnes jednu miliardu korun, snížení o hodnotu 150 miliónů korun nebude mít podle radních zásadní dopad na hospodaření dlouhodobě ziskové firmy. "V úvahu připadla i možnost snížit základní jmění o celou sumu 315 miliónů, která bude na nákup akcií třeba. Je ale vhodnější, pokud půlku zaplatí město ze svého, abychom Plzeňskou teplárenskou zbytečně nevysávali," uvedl zastupitel Plzně a nedávno zvolený senátor Jiří Šneberger. O nákupu 15,8 procenta akcií od spoluvlastníka, energetické společnosti E.ON, rozhodli zastupitelé už loni. Svůj dosavadní vliv posílí město ze současných 80 procent na téměř sto.
Z celkové sumy 315 miliónů dá město ze svého 165 miliónů, zbytek uhradí pomocí překlenovacího úvěru, který by měl být do roka splacen z prostředků získaných právě snížením základního jmění teplárny. Finanční analytici považují v případě firem, jako je například Plzeňská teplárenská, snížení základního kapitálu za standardní operaci. "Do jaké míry to ovlivní ekonomiku firmy, záleží na struktuře jejích aktiv, výši zisku, volných finančních prostředcích a podobně," reagoval Pavel Netrval z finanční firmy West Brokers.
Plzeň není jediné město, které posiluje, či obnovuje svůj vliv v teplárně na svém území. Některé teplárny zůstaly v majetku měst od počátku privatizace, některé se do majetku samospráv vracejí, jako například nedávno v Brně. Podle zástupkyně ředitele Teplárenského sdružení Hany 1/4uptovské ale nelze jednoznačně říci, zda bývá lepším hospodářem město nebo soukromá společnost. Příklad dobrého i špatného hospodaření lze najít v obou modelech. "V případě vlastnictví měst může hrát svou roli i určitý patriotismus a souvislosti s rozvojem podnikání v regionu."

MEZITITULEK: Plzeňská teplárenská
(v miliónech Kč)
tržby čistý zisk
2001 1260,8 64,9
2002 1377,5 130,7
2003 1423,8 201,5
2004* 1500,0 (před zdaněním) 300,0

*) odhad
Zdroj: PLzeňská teplárenská
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů