Pátek, 29. března 2024

Modernizace skládek: desítky milionů nutné

Modernizace skládek: desítky milionů nutné
Olomoucký kraj Desítky milionů korun si vyžádají nutné úpravy skládek odpadu v regionu, které je přiblíží standardům Evropské unie. Provozovatelé se s normami musejí vyrovnat do roku 2009. Odborníci přitom upozorňují i na to, že skládek by mělo spíše ubývat. Současný trend totiž velí co nejvíce odpadu recyklovat a dále zpracovávat.
Například na velké skládce v Mrsklesích, kde končí odpad z části Olomoucka, se letos začne budovat další recyklační linka. " Bude se tady vozit jen to, co se nedá dále využít. Množství ukládaného odpadu se tím u nás sníží až o třetinu," sdělil Miloslav Látal, ředitel společnosti L. O. Haná, která zdejší skládku provozuje. " Investovat budeme muset zhruba padesát milionů korun, které chceme získat i z fondů EU," dodal. V dalších letech by měla v Mrsklesích přibýt například i nová kompostárna a povinná odplyňovací stanice.
S její výstavbou už letos počítají na skládce v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. " Probíhá už stavební řízení, stanice má být hotová letos v červnu," řekl vedoucí provozu společnosti Reson Radoslav Borovička. Náklady ve výši 11 milionů korun uhradí firma, která ji pak bude provozovat. " Je to nejlepší řešení," podotkl Borovička. Na němčické skládce ročně skončí 70 tun komunálního a průmyslového odpadu.
Jednou z mála skládek, která již evropské normy splňuje, je Ekounimed v Medlově na Uničovsku. " Hned při jejím zakládání před jedenácti lety jsme dbali na to, aby vyhovovala požadavkům na životní prostředí. Díky tomu nemusíme investovat," sdělil starosta obce Bohumír Berger ( nez.).
Podle Zuzany Ochmanové z odboru životního prostředí krajského úřadu se nyní v kraji odpad ukládá na zhruba 15 skládkách. Vedle Mrskles a Němčic nad Hanou budou investice nutné ještě v Rapotíně na Šumpersku a v Hradčanech na Přerovsku. " Tyto skládky se totiž mohou dále rozšiřovat a modernizovat a jsou určeny pro všechny druhy odpadu," vysvětlila Ochmanová s tím, že už dnes jsou normy přísné. " Do budoucna bude skládek ubývat, protože prioritou EU je co nejvíce odpadu zpracovat," připomněla.
Podle ministerstva životního prostředí se průměrné náklady na modernizaci jedné skládky budou pohybovat kolem 10 milionů korun. Šedesát procent ze 377 skládek v ČR nyní neodpovídá požadavkům EU a zřejmě každá desátá z nevyhovujících bude do pěti let uzavřena.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů