Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kolik protestů, podobných tomu včerejšímu v indonéské Jakartě, se už konalo? Bezpočet, protože každý den přináší důvod pro to, aby se pořádaly.
Nafukovací orangutan, kterého ochránci přírody přinesli před thajskou ambasádu v Jakartě, dojímá. Ostatně, je den ze dne vzácnější. Je totiž jedním z nemnoha orangutanů v Indonésii, kteří ještě nebyli propašováni do ciziny. Unesení lidoopi přitom velmi často míří právě do Thajska, k jehož bojkotu jejich přátelé vyzývali.
Pašování zvířat, rostlin a přírodnin už způsobuje likvidaci celých společenstev. Ukájení lidských rozmarů, směšná víra v léčebné a magické účinky a touha po penězích přinášejí smrt a zmar ve velkém. A my, kterým to vadí, mnohdy máme jedinou možnost obrany - stát někde u nafukovacích figurín.

Dvakrát týdně, nikoli již jen jednou, sváží od začátku února v Olomouci kontejnery pro sběr plastů. K vyšší frekvenci odvozů zkušebně přikročili vzhledem k tomu, že kontejnery se plní velmi rychle.
K separování odpadu Olomoučané přistoupili velmi vstřícně. Vyplývá to z rozhodnutí Technických služeb města Olomouce, a. s., o němž Jiří Fryc, pověřený jejich řízením, uvedl: Na základě vyhodnocení pravidelného monitoringu svozových stanovišť separovaného sběru bylo konstatováno, že zejména kontejnery určené pro sběr plastů jsou po výsypu velmi brzy nově naplněny.
Zkušební provoz dvousměnného svozu tříděného odpadu by mělo později doplnit dlouhodobější řešení, připravované v rámci investičního plánu doplněním vozového parku Technických služeb.

Chomutov - Bývalá chomutovská skládka na Pražské ulici by měla být do letošního dubna zabezpečená. Čtyřicetimilionová investice měla začít už předloni, nakonec ji pozdržely průtahy s výběrovým řízením.
Většinu peněz na sanaci skládky město získalo ze Státního fondu životního prostředí. Přes 24 milionů korun dostane jako dotaci, dalších osm milionů bude radnice splácet s dvouprocentní roční úrokovou sazbou. Jako ručení k půjčce však město muselo zastavit několik domů.
Rekultivace se týká pozemků o rozloze dvaceti hektarů, sanační práce začaly už vloni, kdy také město většinu peněz vyčerpalo. Stavební firma Skanska během první etapy utěsnila skládku vrstvou jílů a vybudovala zpevněné panelové manipulační plochy pro skládkování stavebního odpadu.
Sanace skládky však měla být původně hotová už před dvěma lety. V roce 2002 totiž město vypsalo výběrové řízení, které vyhrála pražská společnost Skanska. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale po protestech ostatních firem soutěž zrušil a ta se musela opakovat. Opět vyhrála Skanska a opět se několik přihlášených odvolalo, tentokrát však úřad jejich námitky zamítl. Termín dokončení stavby se však mezitím posunul takřka o dva roky.

Čáslav - Majitelé objektů a studen v blízkosti nedávné havárie ropovodu Družba, kteří mají obavu ze znečištění podzemních vod a chtějí ověřit jejich kvalitu, si mohou podat žádost na Odboru životního prostředí Městského úřadu Čáslav.
Možnost případného znečištění povrchových vod však vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Stanislav Zvolánek v minulých dnech vyloučil. O zasaženou lokalitu se z toho důvodu nezajímá ani Krajská hygienická stanice. "Zatím nás nikdo o nic nežádal. Pokud by se věc týkala pitné vody, na místo bychom jeli dělat průzkum," vysvětlil vedoucí kutnohorského územního pracoviště Krajské hygienické stanice František Stehlík a dodal: "K výjezdu je však zapotřebí žádost příslušného odboru životního prostředí. Dosud nás však příslušný vodohospodářský orgán o ničem neinformoval."
V krajních případech ohrožení podzemních vod je příslušný městský úřad povinen zřídit havarijní komisi. Ta je pak zodpovědná za včasné informování hygieniků.

Jedovnice Stát bude letos hledat prostředky na odbahnění a rekonstrukci rybníka Olšovec v Jedovnicích. Česko se pokusí na tento projekt získat peníze z fondů Evropské unie. Olšovec leží v Moravském krasu a v létě u něj tráví dovolenou tisíce rekreantů. Ochranáři upozorňují, že případné protrhnutí hráze rybníka by znamenalo zaplavení rozlehlých jeskyní v krasu. "Projekt na odbahnění je již vypracovaný. Zatím není jasné, zda budou práce . nancovány z domácích nebo cizích zdrojů,"řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek při své návštěvě na Blanensku. "V nejbližších dnech zahájíme k této věci jednání."

Liberec - Rada kraje schválila nařízení Libereckého kraje o zřízení přírodní rezervace "Slunečný dvůr" a přírodní památky "Konvalinkový vrch" a jejich ochranného pásma.
"V roce 2003 převzal Krajský úřad Libereckého kraje v souvislosti se zrušením okresních úřadů do své péče přírodní rezervace a památky na území kraje, mimo chráněné krajinné oblasti a národní park. Po převzetí jsme zjistili, že "Slunečný dvůr" a "Konvalinkový vrch" vyžadují přehlášení. Ale protože zákon pojem přehlášení nezná, muselo být v nařízení použito formulace, že se rezervace a památka zřizuje, přestože se nejedná o vyhlášení nového chráněného území," vysvětlila mluvčí úřadu Linda Futerová.
Posláním rezervace v okrese Česká Lípa je ochrana rašelinných společenstev s výskytem zákonem chráněných druhů, zejména kriticky ohrožené a evropsky významné popelivky sibiřské. Přírodní památka "Konvalinkový vrch", která se nachází rovněž na Českolipsku, je významná ochranou populace rojovníku bahenního rostoucího na pískovcové skalce v podrostu řídkého boru.

PLZEŇ - Parkování na plzeňských trávnících nebo ničení květinových záhonů bude od počátku března postihovat nová vyhláška o ochraně městské zeleně. Na svém posledním jednání ji schválili zastupitelé. "Její porušování bude možné postihovat podle přestupkového zákona," řekla Právu náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová (ODS). Auto na trávníku tak může nesprávně parkujícího řidiče v krajním případě připravit až o třicet tisíc korun.
Vyhláška se podle Krejsové týká pouze zelených pozemků ve vlastnictví města. "Nemůžeme zasahovat do práv soukromých majitelů," dodala. Lidé posedávající v létě po trávnících mohou být v klidu. "Na tyto případy se nové nařízení nevztahuje," podotkla.
Přijetí vyhlášky uvítaly obvodní radnice, které její vznik iniciovaly. "S auty na trávnících se potýkáme stále, problémy bývají třeba kolem zimního stadiónu nebo v Zátiší," konstatoval vedoucí odboru životního prostředí centrálního plzeňského obvodu Evžen Krommer. "Provinilce jsme sice mohli postihovat i bez vyhlášky podle zákona o obcích, ale bylo to velice zdlouhavé. Nyní budeme moci být operativnější," doplnil.

TEPLICE - Severočeská vodárenská společnost (SVS) byla prostřednictvím ministerstva životního prostředí vyzvána k vypracování žádostí Fondu soudržnosti pro své dva integrované (skupinové) projekty.
"SVS připravuje integrované projekty, jež by měla spolufinancovat Evropská unie. Pro projekt Dolního Labe, jenž se týká Ústeckého kraje, počítá s 22,370 milióny eur (zhruba 686 milióny korun)," uvedla mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Dagmar Haltmarová.
"Projekty naší společnosti jsou zaměřeny především na čištění městských odpadních vod, tzn. zahrnují výstavbu nebo rekonstrukce kanalizačních systémů a výstavbu nebo rekonstrukce čistíren odpadních vod," řekl generální ředitel SVS Miroslav Harciník. "Předpokládaný termín realizace projektu Dolní Labe je v letech 2007 -2009," dodala Haltmarová.

Ruští vědci ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) dostali povolení vést zahraniční expedici v Severní Koreji a studovat zdejší zvířata a rostliny. Šlo o první výpravu od roku 1932. Mluvčí WWF oznámila, že v severokorejských lesích se zřejmě dobře daří amurským tygrům a sněžným leopardům, jimž hrozí na ruském Dálném východě a v Číně vyhynutí.

Vrchovina Chřiby, u níž se předpokládalo zařazení do seznamu ptačích oblastí Natura 2000, se asi stane přírodní památkou s nejmírnějším stupněm ochrany. Ve Zlíně se na tom dohodli ministr životního prostředí Libor Ambrozek a hejtman Libor Lukáš. Chřiby původně měly být chráněnou krajinnou oblastí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů