Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Ambrozek jednal ve Zlíně o ochraně krajiny a projektech pro Evropskou unii

Ministr Ambrozek jednal ve Zlíně o ochraně krajiny a projektech pro Evropskou unii
ZLÍN – Především o problematice ochrany přírody a financování ekologických programů z fondů Evropské unie jednal při dnešní celodenní návštěvě ve Zlínském kraji ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Hlavní náplní více než hodinové schůzky s představiteli kraje byla především záležitost ochrany přírody Natura 2000, ochrana krajinného rázu nebo škody způsobované zvláště chráněnými živočichy. Tato problematika se v regionu týká především šelem v oblasti Beskyd. Ministr také přislíbil podporu projektům v kraji. Týkají se především odkanalizování obcí na Vsetínsku nebo čištění odpadních vod na Zlínsku. Lidé žijící v chráněných oblastech si často stěžují na omezení, která z toho plnou.

„Tím, že bude vyhlášena Natura 2000 by však žádná další závažná omezení neměla vznikat, protože reálný život se na mnoha místech nezmění. Musíme ji však vyhlásit, protože jsme vázáni závazky k Evropské unii,“ uvedl ministr Libor Ambrozek.

Hejtman Zlínského kraje apeloval na to, aby se v chráněných krajinných oblastech dbalo na dodržování pravidel, ale neznemožňoval se plnohodnotný život lidí, kteří v těchto místech pracují a žijí. „Jestliže nechceme, aby byly tyto oblasti vylidněny, musíme vytvořit lidem, kteří zde žijí a podnikají, podmínky, které rozvoj umožní,“ řekl hejtman. Ve Zlínském kraji je různými formami ochrany přírody chráněno 45 procent jeho území.

Libor Ambrozek si v rámci návštěvy prohlédl také zrekonstruovaný Baťům mrakodrap a navštívil některé firmy a instituce v regionu, které se ekologií zabývají.  


Další informace:
Patrik Kamas, tiskový mluvčí
577 043 190, 724 010 743

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů