Čtvrtek, 28. března 2024

Ochranáři očekávají invazi sněžných skútrů

Ochranáři očekávají invazi sněžných skútrů
Pro divoké jízdy do nitra Krkonošského národního parku panují ideální podmínky

Invazi pirátů na sněžných skútrech do zakázaných lokalit národního parku očekávají se startem jarních prázdnin krkonošští ochranáři. Skútristů, jejichž počet prakticky nelze účelně regulovat, na horách každoročně přibývá.
"Alespoň v naší v oblasti byl na rozdíl od jiných doposud relativní klid. Jízdu na skútru donedávna komplikovalo počasí, kdy horské silnice byly vesměs holé a málokdo riskoval při přejezdech zničení drahého stroje," přiblížil Vladimír Jiřička z terénní služby Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) v Peci pod Sněžkou.
Karta se obrátí s nástupem jarních prázdnin, kdy pro divoké jízdy skútrařů do nitra národního parku panují ideální podmínky. Lepší si majitelé sněžných skútrů ani nemohli přát. "Připravujeme spolu s policií řadu kontrol. Podrobnosti pochopitelně neprozradím," podotkl Jiřička. Ochranáři však mají velmi omezené možnosti, jak se pirátům, kteří kromě bezohledné devastace přírody znamenají smrtelné nebezpečí pro ostatní turisty, dostat na kobylku.
"Máme vytipované úseky, které lze přehradit a skútr zastavit. Pokud se to podaří, věc obvykle končí u správního řízení s možnou pokutou 50 tisíc korun. Účelem rozhodně není honit se s nimi po horách," přibližuje Jiřička taktiku ochranářů, jež na svých strojích stejně nemohou nezřídka mnohem výkonnějším skútrům pirátů zdaleka stačit. Síť kontrol tak každoročně zachytí pouze zlomek pirátských jízd.

Boom nastal spolu s apartmány

Boom skútrů nepřímo podporuje v Krkonoších čilá výstavba apartmánových domů s byty cenově přístupnými pouze velmi dobře situovaným jedincům. Řada z nich okamžitě vybaví horský byteček sněžným skútrem, jejichž počet obce nemají šanci legislativně ovlivnit. "Provoz řádně označených skútrů nepodléhá žádným zvláštním předpisům. Mohou všude, kde je povolen provoz motorových vozidel," konstatuje starosta Špindlerova Mlýna Oldřich Šimek (US).
Regulace dovozu skútrů do Krkonoš, představující jedinou skutečně účinnou prevenci, naráží na platné zákony.
"Nelze to řešit ani obecní vyhláškou, která by jejich množství v každém horském středisku upravovala," dodal starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (nezávislý).

Obce mrtvým broukem

Mnoho krkonošským obcí represe proti skútristům ani iniciovat nehodlá. Nikoliv chudí vlastníci skútrů, na němž to často ke strachu hlavně běžkařů ani pořádně neumějí, přinášejí do Krkonoš peníze. Represe mohou znamenat jejich přesun do jiných benevolentních hor. Případy, kdy skupina skútristů nejprve získá sebevědomí v hospodě a posléze vyrazí na divokou jízdu k hřebenům, přitom patří k běžnému koloritu Krkonoš.
"Úměrně s vrstvou bohatších lidí roste i počet skútrů a bezohledná arogance jejich majitelů," podotkl šéf terénní služby Správy KRNAP Jaromír Gebas.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů