Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká Lípa - V prostorách pro Městského úřadu v České Lípě se v pátek uskutečnilo jednání o budoucnosti Máchova jezera. Majitelé, Agentura ochrany přírody, zde představila dvě řešení čistoty vody. Podle první se připravuje vyvážení nejvíce znečištěných částí dna, ale je nutné nejdříve projednat různá povolení a vybrat firmy na tuto státní zakázku, což může trvat i rok. Pro letošní sezonu se proto plánuje ošetření vody chemicky tzv. švédskou metodou. Proto se předpokládá, že se loňská situace nebude opakovat a voda Máchova jezera bude ke koupání vhodná, což je potěšující informace pro všechny budoucí návštěvníky.

Plzeň - Čtvrt milionem korun přispěje letos Plzeňský kraj správě Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava na částečné pokrytí nákladů na ekologické palivo autobusů.
"V projektu Aubusem po Národním parku Šumava je individuální doprava osobními vozy nahrazena autobusem, který jezdí na ekologické palivo," uvedla mluvčí kraje Alena Šatrová.
Plzeňský kraj podporuje tuto dopravu od roku 2002. Tehdy přispěl 150 tisíci korunami, o rok později 100 tisíci a loni 200 tisíci korunami. Celkové náklady na ekologickou dopravu se pohybují kolem milionu korun.

OSTRAVA - Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se v posledních dnech dramaticky zhoršila. Nejhorší situace je především v okolí průmyslových měst, jako je Ostrava. Hygienici varují: malé děti, starší lidé a kardiaci se nemají dlouho zdržovat venku.
"Kvůli přetrvávajícím nepříznivým rozptylovým podmínkám došlo k nadměrné koncentraci polétavého prachu. Někde byl překročen limit i osminásobně," oznámila v úterý Kateřina Churá z krajského úřadu v Ostravě. Špatná imisní situace se vytvořila kvůli nepříznivým rozptylovým podmínkám.
"Ukončení nepříznivého stavu se předpokládá během dvou až tří dnů," dodala Churá. Znečištěné ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často má za následek zhoršení nemocí, především dýchacích cest a srdečněcévních. "Navíc snižuje odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím," varovala Churá.

Nejpozději příští rok by měla být zpřístupněna jeskyně Výpustek v Moravském krasu, která ukrývá protiatomový kryt bývalé čs. generality. Před časem chtělo z jeskyně vytvořit stálou expozici Technické muzeum Brno, které ale od záměru upustilo. Nyní chce jeskyni od armády převzít ministerstvo životního prostředí. "Výpustek je jedinečný, proto jej stojí za to otevřít," řekl ministr Libor Ambrozek. Jeho podřízení brzy odešlou na ministerstvo obrany žádost k zahájení jednání o převodu tohoto areálu. Výpustek bude podle ministra v péči Agentury ochrany přírody a krajiny, stane se čtrnáctou veřejnosti přístupnou jeskyní v Česku.

Ekologický právní servis, nevládní sdružení právníků a studentů práv, požádal protikorupční centrum ministerstva životního prostředí o přezkoumání povolení k výstavbě závodu mexické firmy Nemak u Havraně na Mostecku. Povolení podle ekologů obsahuje řadu nezákonností. Úřady pochybení odmítají. Závod Nemak vyrábí hliníkové hlavy do automobilových motorů.

Milion šest set tisíc korun dostalo na výukové programy, vzdělávání, kroužky a soutěže Podblanické ekocentrum Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Peníze ekocentru daroval středočeský krajský úřad.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů