Čtvrtek, 28. března 2024

Bulharsko je příležitostí pro energetiky i stavbaře

Bulharsko je příležitostí pro energetiky i stavbaře
Možností pro obchodní a investiční aktivity je v Bulharsku nepřeberné množství. Mnohé české firmy to již pochopily a do této země zamířily. "Nejdůležitějšími oblastmi, kde se nabízejí příležitosti podnikání, je energetika, kde očekávám pokračování privatizace a modernizaci, infrastruktura a doprava, životní prostředí a turistika," shrnuje šance velvyslanec ČR v Sofii Petr Dokládal.
České firmy se mohu uplatnit při dodávkách řídících systémů pro energetiku a modernizaci tepelných elektráren. Šance se objevují v tendrech pro modernizaci městské a železniční dopravy nebo pouličního osvětlení. "Možnosti jsou i ve službách, předávání zkušeností v rámci rozdělování evropských fondů. Tam by mohla být šance na participaci projektů na čerpání peněz z Bruselu. Začíná se budovat rozsáhlá plynárenská síť. Potřebné jsou proto různé stavební materiály, poptávka je po plynových kotlích a spotřebičích," vypočítává Petr Dokládal.
Češi se v Bulharsku mohou uplatnit i s výrobními linkami, investičními celky či dopravní technikou. Poptávka je po stavebních materiálech, provádění služeb ve stavebnictví a dodávkách strojírenských výrobků se už dnes snaží využít desítky tuzemských firem..
V Bulharsku je rozestavěna desítka vodních přehrad, jejichž budování bylo kvůli nedostatku finančních prostředků zmrazeno. "Zde se mohou české společnosti projevit. Na některých přehradách mohou být postaveny malé vodní elektrárny. Firmy by mohly získat i koncesi na prodej pitné vody z přehrad a měly by garantovaný příjem," říká ministr pro místní rozvoj a veřejné práce Valentin Cerovski.

Turistika
Kapacity na černomořském pobřeží jsou vybudovány již ze tří čtvrtin, prostor pro podnikatelské aktivity je proto spíše ve vnitrozemí. Již nyní je patrný mohutný rozvoj turistických objektů a horských zařízení v pohoří Rila, Pirin nebo Rodopy. Poptávka je po kvalitním zařízení hotelů a po službách spojených s turistikou. Perspektivní je lázeňství, které není v Bulharsku v dobrém stavu. Do Bulharska se začínají masově vracet i čeští turisté a cestovní kanceláře začínají investovat. Na současném turistickém boomu by mohli profitovat i čeští dodavatelé. "Části zařízení hotelu Belveder v Primorsku jsme si nechali vybavit českou firmou," potvrzuje možnosti Alexander Pavlov, šéf cestovní kanceláře Alexandria, která je v Bulharsku přítomna od počátku 90. let. "Chystáme další investice do hotelů a přestavbu a rozšíření současných kapacit hotelu," dodává.

Potravinářství
V potravinářství a u spotřebního zboží je značný a zatím nevyužitý potenciál například ve zpracování potravin, šance má konzervárenský průmysl. V Bulharsku je málo českého piva. S šancemi souhlasí i expert ze sofijského Centra pro ekonomický vývoj George Prohasky: "Příležitosti jsou v investování do intenzívních kultur, do ovocných stromů a nakonec i do skleníků."

Kapitálový trh
"Nyní je obrovský zájem zahraničních investorů o obchodování na burze. Bulharský kapitálový trh má totiž značný potenciál," říká Ivan Genčev z firmy BBG Simex. "Odhady ročního nárůstu akcií jsou 30 až 40 procent. Kromě bulharského telekomu je tu ještě alespoň dvacet velkých podniků, jejichž akcie budou v příštích letech posilovat," dodává Ivan Genčev.
AUTOR: Magazín HN Exportér vychází ve čtvrtek 17. 2. 2005.


Jaké jsou příležitosti v Bulharsku
Energetika - dostavba jaderné elektrárny Belene, výstavba plynárenské sítě (poptávka je po plynových kotlích a spotřebičích), dostavba přehrad
Infrastruktura - výstavba železničních koridorů, dálnic, koncese a rozšiřování kapacit letišť
Budování turistických objektů a vybavení
Modernizaci městské a železniční dopravy a pouličního osvětlení
Nemovitosti (letos jsou ještě velké šance na zúročení investic)
Odpady a ekologie
Kapitálový trh
Zpracování potravin a zemědělství
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů