zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Vzácný orel mořský se objevil na Klabavě

11.02.2005
Příroda
Vzácný orel mořský se objevil na Klabavě
V minulých dnech pozorovali rokycanští ochránci přírody v rámci pravidelného sledování významných ptačích lokalit vzácného dravce, orla mořského na Klabavské nádrži nedaleko Rokycan, která patří k zajímavým a hojně navštěvovaným ornitologickým lokalitám. Orel mořský je mohutný dravec s prknovitě roztaženými křídly o rozpětí až 240 centimetrů s klínovitým ocasem. Staří ptáci jsou hnědí se světlejší hlavou a bílým ocasem. Mladí ptáci jsou temně hnědí a jejich ocas je hnědě mramorovaný. Pohlavně dospívají v pátém roce života. Orel je věrný svému hnízdišti a v době toku krouží oba jedinci v těsné blízkosti, předvádějí hravé střemhlavé lety a dotýkají se drápy, což je impozantní podívaná. Má obvykle vybudován větší počet hnízd, z nichž si brzy na jaře jedno vybere k vyvedení potomstva. Hnízdo je obrovská stavba z větví, které si s oblibou buduje na nejvyšších a nejstarších stromech. Občas hnízdí i na skalách. Hnízdění v našich podmínkách začíná již v březnu. Na dvou, výjimečně třech vejcích sedí oba rodiče, převážně však samice. Doba sezení se pohybuje od 38 do 42 dnů. Mláďata však v hnízdě zůstávají dalších zhruba devadesát dnů. Mořští orli se živí převážně rybami, nepohrdnou však ani kachnou či jiným vodním ptákem. V minulosti byl orel mořský u nás hojným ptákem. S vývojem civilizace však jeho stavy klesaly, nicméně člověk - sokolník se opět postaral o znovuvytvoření dnes již stálé populace. Díky obětavosti několika nadšenců se podařilo v jižních Čechách obnovit populaci, která se postupně rozšiřuje po celém území. Námi pozorovaný orel zřejmě pochází z brdských lesů, kde již několik let pravidelně hnízdí nebo se jedná o jedince, který si své hnízdní teritorium teprve hledá. Nicméně pozorování orla mořského patří k zajímavým ornitologickým zážitkům. Na Klabavské nádrži lze však v těchto dnech spatřit i řadu dalších zajímavých druhů - kormorány velké či volavky bílé. I tyto ptáci se zde však nezdrží dlouho a budou putovat za potravou. Kromě těchto relativně vzácných jedinců lze pozorovat i rozšířené kachny divoké či lysky černé. Zvýšený počet vzácných druhů živočichů v tomto období na Rokycansku dává tušit, že okolní životní prostředí se zlepšuje, k čemuž přispívá i konkrétní mravenčí práce rokycanských ochránců přírody, kteří se kromě sledování přírody věnují i výchově mladé generace a provozují akreditované ekocentrum. Máte-li zájem se s prací ochránců přírody blíže seznámit, kontaktujte nás na tel. 371 722 686 nebo 603 239 922, případně nás navštivte nebo se staňte našimi členy. Rádi vás mezi námi přivítáme.

Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí