Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČIŽP: Nemocnice špatně třídí odpady, pokutu dostala i střešovická

ČIŽP: Nemocnice špatně třídí odpady, pokutu dostala i střešovická
PRAHA - Česká inspekce životního prostředí při loňských kontrolách odhalila, že nemocnice špatně třídí své odpady. Hlavním zjištěním je, že zdravotnická zařízení nedbají na třídění hned v ordinacích. Mezi nemocnicemi, kterým už inspektoři vyměřili pokuty od 30.000 do 200.000 korun, jsou například nemocnice v pražských Střešovicích, Prostějově, Jindřichově Hradci, Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Pelhřimově.

Z 29 kontrolovaných zařízení jich porušilo zákon o odpadech šestnáct, řekl dnes novinářům ředitel inspekce Jan Slanec.

Další téměř stovka zdravotnických zařízení porušila zákon, když si neověřila, jestli má jejich smluvní partner povolení pro nakládání s nebezpečnými odpady. Odpad z 96 poliklinik a nemocnic pak zpracovávala dva měsíce firma Idos v likvidaci, kdy k tomu neměla oprávnění. Protože společnost byla pod kontrolou inspektorů, odpad neskončil na černé skládce, ale nemocnice porušily zákon. Za to jim ve správním řízení hrozí pokuty.

Slanec chce o nedostatcích v provozních řádech nemocnic, které nakládání s odpady ošetřují, jednat do jara s představiteli krajů. Na metodice podle inspektorů nyní pracuje ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Metodické pokyny pro nakládání s nemocničním odpadem může už nyní ale kdokoli nalézt na internetových stránkách Centra hygieny životního prostředí Státního zdravotního ústavu. Mimo jiné materiál popisuje, jak by měly vypadat nádoby na odpady, jak dlouho je dovoleno a na jakém místě je skladovat.

"Naše strategie je na problém důrazně upozornit a nastavit řád," řekl Slanec. Komplexní kontroly podle něj ukázaly, že nemocnice podceňují riziko v nakládání s odpady už v samotných ordinacích. Do pytlů s nebezpečným odpadem se tak mohou dostat ostré injekční jehly a další odpad, který tam nepatří a kterým se může kdokoli počínaje uklízečkami poranit a nakazit.

Nemocniční odpad sice většinou končí ve spalovnách nebezpečných odpadů například v Ostravě či Liberci, ale jeho vytříděním by se omezilo riziko zranění lidí, kteří s ním manipulují. V konečné fázi by bylo vytříděného nebezpečného odpadu méně, nemocnice by tím i ušetřily, soudí Slanec.

Inspekce chce v šetřeních pokračovat i letos. Zkontroluje dvojnásobný počet zařízení.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů