Čtvrtek, 28. března 2024

Ambrozek a Urban jsou zajedno!

Ambrozek a Urban jsou zajedno!
Neobvyklá situace se vytvořila kolem návrhu zákona o obnovitelných zdrojích, který už rok projednává Poslanecká sněmovna. Zdá se, že konečně - a doufejme že ne výjimečně - našli společnou řeč obvykle spolu nesouhlasící ministři průmyslu a životního prostředí, tedy Milan Urban (ČSSD) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL).
Ukázalo se totiž, po několikaletém úsilí expertů obou resortů a Energetického regulačního úřadu, že vhodná podpora obnovitelných zdrojů energie (z větrných elektráren, z energetické biomasy, ze spalování bioplynu a z dalších čistých zdrojů) bude i hospodářsky výhodná, a to jak pro podnikatele, tak pro stát. Hospodářský výbor doporučil v úterý Sněmovně komplexní pozměňovací návrh, který systém podpory mění.
Výbor pro životní prostředí totéž řešení navrhl už na podzim. Podle původní vládní verze měl systém podpory být založen na obchodovatelných certifikátech. Nové řešení přináší volbu mezi 15letou zárukou pevných výkupních cen nebo více tržním systémem zelených bonusů.
Navrhované záruky investic, které otevřou elektřině z obnovitelných zdrojů cestu na trh, prosazovaly i ekologické skupiny Hnutí Duha a sdružení Calla a požadovalo je ve své výzvě 83 měst a obcí a také 110 firem. Ti všichni chtěli lepší právní úpravu na podporu zelené energie. Současný návrh zákona sice přímo nekopíruje německý model, ten však byl pro jeho tvůrce značnou inspirací, stejně jako systém španělský.
Nový systém pomůže snížit rekordní český "příspěvek" k exhalacím, vytvoří nová pracovní místa a modernizuje energetiku. Přitom řešení je levné, podle vládní kalkulace zvýší cenu elektřiny jen o 16 haléřů za kilowatthodinu v roce 2010.
Podle Petra Holuba z Hnutí Duha zaručí nyní zákon podnikatelům, že se jim investice do větrných elektráren a podobných projektů opravdu vrátí, takže bude snadnější získat komerční bankovní úvěr. Čisté zdroje snižují znečištění a vytvářejí tisíce pracovních míst. Zatím kvůli špatné právní úpravě v tomto odvětví pokulháváme na jednom z posledních míst mezi evropskými státy.
Při druhém čtení a pak příští týden při schvalování pozměňovacích návrhů se ovšem očekává několik bitev, a ne jen o detaily. Život přece jen není selanka, v níž se objímají lidovci a sociální demokraté s podnikateli, obcemi a ochránci životního prostředí nad kombinací německého a španělského modelu. ODS, zřejmě jen z principu "co vláda dělá, špatně dělá", návrh zákona asi nepodpoří. K lítosti ekologů přijal ale hospodářský výbor návrh bez podpory výroby tepla z obnovitelných zdrojů, ta se má omezit na čistou elektřinu. V teple z obnovitelných zdrojů je mnohem větší potenciál než ve výrobě elektřiny, tvrdí ekologové. Vypuštění tepla ze zákona by znamenalo podstatné omezení příležitostí pro pěstování energetické biomasy v zemědělství. Spalování biomasy se totiž využívá více k výrobě tepla než elektrického proudu Jazýčkem na vahách v naší "stojedničkové" demokracii bude opět KSČM, tedy titíž komunisté, kteří mají být "zrušeni" a zbaveni své identity. Antikomunisté, jimiž cloumá ideologie, se snaží do země zadupat lidi, kteří často usilují o vyváženou ochranu životního prostředí a kteří už vícekrát ve Sněmovně pomohli protlačit demokratická řešení, jež ODS odmítala. Snad se tato urážka poslanců KSČM při jejich hlasování o zákonu i o pozměňovacích návrzích příliš neprojeví.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů