Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé diskutovali o podobě nové skládky

Obyvatelé diskutovali o podobě nové skládky
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Veřejné jednání na meziříčské radnici kvůli zakonzervování stávající skládky domovních odpadů v Krhové a možném otevření skládky nové přineslo dohodu: zástupci radnice spolu s občany podniknou počátkem jara návštěvu míst, kde již firma provozující meziříčskou skládku podobné zařízení má.

Jarní exkurze souvisí se záměrem města otevřít v blízkosti obytných domů v meziříčské lokalitě Hrádky novou skládku.
" Vzniknout má v sousedství dosluhujícího úložiště, jehož životnost vyprší na konci letošního roku a které bude následně rekultivováno," připomněl tiskový mluvčí radnice Josef Beneš.
Novou skládku mají provozovat Technické služby města Valašské Meziříčí, jejichž většinovým vlastníkem je společnost Marius Pedersen. Zástupci města a obyvatel dotčené části Valašského Meziříčí se mají podívat, jak vypadá některá skládka tímto podnikem spravovaná.
" Bude nás zajímat její provoz, ale též zkušenosti samosprávy a obyvatel žijících v jejím okolí," zvýraznila předsedkyně osadního výboru Anna Holčáková.
Úvodního setkání se zúčastnili zástupci místního občanského sdružení, vedení města a technických služeb, ochránci přírody a členové výboru životního prostředí při městském úřadu. " Vyplynulo z něj, že proti nové skládce nikdo ze zúčastněných není. Zvolené místo na Hrádkách je i podle nás ideální a naše město navíc skládku opravdu potřebuje. Buďme rádi, že takovouto lokalitu máme," uvedl jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek. Přesto však některé připomínky k projektu rekultivace stávající skládky odpadů ze strany ochránců přírody existují.
Strach z bezprostředního dopadu nové skládky na životní prostředí mají také samotní obyvatelé uvedené meziříčské lokality. " Obáváme se zhoršení kvality života vlivem zápachu, prachu a hluku a následkem toho i znehodnocení přilehlých nemovitostí," potvrdila rozpačité pocity obyvatel Hrádek Anna Holčáková. " Získali jsme však jasnější náhled na problémy, o jejichž řešení jsme dosud nevěděli. Přesto chceme nejprve vědět, jak vypadá provoz skládky v praxi. Až potom vydáme své stanovisko," dodala zároveň.
Osadní výbor totiž bude mít při konečném schvalování skládky také své slovo. " Ke svolání schůzky nás přiměly dopisy občanů a jejich připomínky," vysvětlila meziříčská místostarostka Dagmar Lacinová. Podle jejích slov vyplynuly z veřejného projednávání návrhy na kompenzace za přítomnost skládky v blízkosti obydlí. " O těch se zatím nemluvilo, a proto se účastníci dohodli, že schůzky budou pokračovat," uvedl tiskový mluvčí radnice. S výsledkem prvního jednání s občany ve vztahu ke skládce byl spokojen také jednatel technických služeb Pavel Borůvka. " Pochopitelně jsem nečekal, že si při prvním setkání padneme do náruče. Kladené otázky ale byly racionální a debata věcná," zhodnotil jednání Pavel Borůvka.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů