Úterý, 23. dubna 2024

Po havárii zůstala ropná jezera

Po havárii zůstala ropná jezera
Čáslav - Nebýt mrazivého počasí, mohli by si obyvatelé žijící v okolí nedávné havárie ropovodu Družba na Kutnohorsku připadat jako v některé z ropných velmocí Arabského poloostrova. Na místě, kde před čtrnácti dny prasklo v podzemí potrubí, zůstává stále několik ropných jezírek. S jejich likvidací pomáhají i kutnohorští hasiči, kteří nasadili unikátní technologii. "Tekutina se odsává pomocí čerpadel do speciálního přívěsu, kde se ropná látka oddělí od vody. Voda jde poté přes filtra vytéká čistá. Ropná látka se dává do zvláštních kontejnerů," vysvětlil inspektorLuboš Kovanda z kutnohorské hasičské základny.
Na místě havárie jsou po 24 hodin denně v provozu tři mobilní sanační stanice. Podle náměstka krajského hejtmana Viléma Žáka, který byl včera lokalitu obhlédnout, potrvá očista oblasti minimálně rok, protože bylo zasaženo horninové podloží. "Vyčíslit náklady na kompletní sanaci nyní nelze, ale rozhodně se bude jednat o desítky milionů," uvedl Žák.
Zatímco náměstek hejtmana včera ocenil organizaci i profesionální zvládnutí sanačních prací, starosta nedaleké obce Žáky Milan Tajčovský má jiný názor. "Všechny státní instituce bych zrušil," prohlásil. Úřady podle něj měly více dohlížet na obnovu zničené krajiny - a také lépe informovat znepokojené obyvatele v okolí havárie. Starosta se navíc obává, že i přes všechna optimistická prohlášení odborníků byly zasaženy spodní vody.
Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů