Sobota, 20. dubna 2024

Makedonce a Albánce spojuje práce na jezeře

Makedonce a Albánce spojuje práce na jezeře
Jezero Ohrid, které leží v srdci Balkánu na makedonsko-albánském pomezí, má zvláštní atmosféru, které propadne většina jeho návštěvníků. Vodní hladinu rámují okolní více než dvoutisícové zasněžené vrcholky hor. Na skalnatých výběžcích se tyčí pravoslavné kostelíky, některé pamatující žáky Cyrila a Metoděje.
Ohrid, jehož patronem je svatý Kliment, má významné místo v historii balkánských národů. Za socialistické Jugoslávie se stal pro svůj čistý vzduch a vodu lázeňským centrem. Nyní po neklidných devadesátých letech by se sem turisté zase měli podle představ místních vracet.
Idylu však narušuje vážné nebezpečí: znečištění a příliš extenzívní rybolov, který decimuje zásoby ryb, mnohých z nich vzácných a unikátních. Za znečištění pak může zejména vysoká koncentrace fosforu z pracích prášků.
"Jezero ohrožuje hlavně rychlý růst okolní populace lidí," shrnul hlavní problém přírodní památky chráněné od roku 1980 organizací UNESCO v deníku Utrinski Vesnik Dejan Panovski, ředitel společného makedonsko-albánského projektu na ochranu jezera. Makedonská vláda minulý týden vyzvala Albánii, aby se začalo jednat o omezení rybolovu, protože zásoby jezera se vyčerpávají.
Už po uzavření mírových dohod s albánskými povstalci právě v Ohridu v létě 2001 se začal za finanční podpory německé vlády a Světové banky připravovat projekt spolupráce Makedonců a Albánců na ochraně jezera. Zároveň měl v etnicky rozdělené Makedonii ukázat, že oba národy dokáží spolupracovat.
Hlavní aktivitou projektu, který zahrnoval i nedaleké Prespaské jezero, bylo vybudování kanalizace a čističek odpadních vod pro desítky tisíc lidí žijících v okolí jezera.
Vyčištěna byla do té doby podle odhadu ministerstva životního prostředí asi jen čtvrtina odpadních vod. Funkční kanalizaci měly v okolí jen části Ohridu a Strugy. Projekt, který stál kolem šedesáti miliónů eur, má být dokončen letos.
Vlády Albánie a Makedonie podepsaly dohodu o ochraně jezera až rok po mírové dohodě. Podle Panovského se přesto o jezero, kde žije deset unikátních druhů ryb a pět ojedinělých druhů ptáků, víc než místní vlády zajímají a starají ze zahraničí. Experti budou nyní napjatě čekat, zda se investice do ochrany vyplatily.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů