Středa, 24. dubna 2024

Město chce chránit přírodu vysazováním stromů

Město chce chránit přírodu vysazováním stromů
Liberec - Anketu s názvem Liberecký strom roku 2005 vyhlásilo v těchto dnech Oddělení zeleně, odpadů a ekologické výchovy Magistrátu města Liberec.
"Akcí chceme upozornit nezanedbatelný význam zeleně pro životní prostředí i městskou kulturu," řekla tisková mluvčí libereckého magistrátu Alexandra Bednárková.
Pracovníci oddělení se nechali inspirovat obdobnou akcí, kterou loni uspořádala nadace Partnerství. Jejich loňská akce nesla název Strom roku 2004 a setkala se se solidním zájmem veřejnosti, o čemž svědčí necelých pět tisíc hlasů pro vítěznou Šestikmennou lípu ze Zámrzku.

"Ankety o nejzajímavější liberecký strom se může zúčastnit každý, kdo nějaký strom v této lokalitě zná a chtěl by ho touto formou zviditelnit ostatním lidem," poznamenala tisková mluvčí. Návrhy na Liberecký strom roku 2005 by měly kromě jeho fotografie obsahovat také podrobnější popis místa, kde roste, například název ulice nebo čílo domu, a druh stromu včetně popisu jeho základních parametrů, hlavně výška, stáří a odvod kmene ve výšce 130 centimetrů od paty kmene.
"Je vhodné uvést, jestli se k dotyčnému stromu váže nějaká legenda nebo vyprávění," doplnila.
Obálky označené heslem Strom 2005 mohou účastníci soutěže zasílat na adresu Oddělení zeleně, odpadů a ekologické výchovy Magistrátu města Liberce nebo formou elektronické pošty. Oba kontakty jsou uvedeny na oficiálních internetových stránkách Statutárního města Liberce www.liberec.cz. Uzávěrku soutěže město plánuje na konec letošního roku.
"Doručené návrhy bude posuzovat odborná porota, která do finální fáze soutěže vybere pět nejlepších a z nich pak bude o Stromu roku 2005 formou hlasování rozhodovat veřejnost," řekla Alexandra Bednárková.
Způsob hlasování spolu se všemi finálovými fotografiemi stromů budou uveřejněny v listopadu ve Zpravodaji liberecké radnice.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů