Pátek, 19. dubna 2024

Bedřich Moldan: Plyn je mostem k budoucnu

Bedřich Moldan: Plyn je mostem k budoucnu
Kjótský protokol není ideální, ale je to krok správným směrem, říká Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

HN: Krok správným směrem, ale USA stojí stranou. Není to v rozporu s vaší tezí?
Není. Osobně postoj Spojených států považuji za nešťastný. Ale USA neuznávají mechanismus kjótského protokolu, o kterém všichni víme, že není dostatečný. Na druhé straně to jsou Spojené státy, které do výzkumu změn klimatu věnují nejvíce peněz a úsilí. Byl jste na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. A určitě jste si všiml, že většina údajů, se kterými se tam operovalo v diskusích o změnách klimatu, pocházela z USA. To nelze podceňovat. Jedině na základě spolehlivých informací se dá pokračovat dále.

HN: Američané se zabývají možností "skladování" oxidu uhličitého. To zní jako fantazie.
Američané se skutečně zabývají způsoby, jak "uskladnit" CO2 například v podzemí, namísto vyčerpaných ložisek ropy. Mají už několik projektů v Severním moři a v Mexickém zálivu. Už se jim také skutečně podařilo "uskladnit" několik miliónů tun tohoto skleníkového plynu do vytěžených ropných struktur. Věnují ale také velké prostředky do vývoje technologií na bázi vodíku. Podle mého názoru to má šanci.

HN: Ovšem vodík se vyrábí zase jen s pomocí energie...
Jsem přesvědčený, že se najde způsob, jak vyrábět vodík přímo elektrolýzou z vody. Tedy nejen s nasazením elektřiny, ale s využitím biologické katalýzy vody. To je otázka vývoje.

HN: A co termonukleární fúze jako výkonný zdroj energie?
Fúze je ještě hodně vzdálená. I když by to právě v kombinaci s vodíkovými technologiemi bylo téměř ideální spojení, protože by umožňovalo vyrábět vodík v plynném stavu a ve velkém množství. Ovšem u vodíku je ještě problém skladování a dopravy. To není vůbec snadná záležitost.

HN: Může tedy být zdrojem třeba energie ze slunečního záření?
Jsem stoupenec tohoto způsobu získávání energie. Ovšem já bych se spoléhal zase spíše na biologické procesy. Dnes považuje za reálné, že by takové fotovoltaické články mohly mít až osmdesátiprocentní účinnost. Měly by být vyrobené z netoxických materiálů a na organickém základu. To by umožnilo decentralizované získávání elektřiny.

HN: To ovšem nestačí na pokrytí potřeby v průmyslovém měřítku.
Jistě. Proto vidím jako můstek k budoucnosti využívání zemního plynu. Ten při spalování neprodukuje žádné další škodliviny. Jsou tady oxidy dusíku, ale ty umíme zvládnout.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů