Pátek, 19. dubna 2024

Pražská zoo láká i v zimě

Pražská zoo láká i v zimě
Časy, kdy zimní návštěva zoologické zahrady nepřinášela o moc víc než prázdnotou zející výběhy a zvířata schovaná v nepřístupných areálech, jsou naštěstí dávno pryč. Pražská zoo prodělala v posledních letech neskutečný rozvoj. Ze zastaralého areálu se změnila v moderní zařízení světové úrovně - a to ještě navzdory povodním, které ji mohutně zasáhly v létě 2002. Mizí klece a nahrazují je otevřené a větší areály, na návštěvníky čeká krásné informační centrum, po ruce je vždy velmi dobře informovaný a ochotný personál.
Vydat se nyní do zoo v zimě má hned několik výhod. Především se tu nepotkáte s davy lidí a můžete si nerušeně vychutnat pohled na zvířata. Ta, na něž je moc velká zima, máte většinou možnost vidět uvnitř. Opravdovou lahůdkou, za níž sem jezdí lidé z celé republiky, je unikátní a ještě neokoukaný krytý pavilón Indonéská džungle, který byl otevřen loni na podzim. A nejnovějším magnetem pražské zoologické zahrady je gorilí holčička Moja. Narodila se loni 13. prosince a nyní spokojeně prospívá v náručí starostlivé matky Kijivu. Díky novému přírůstku se teď pavilón goril stal asi nejfrekventovanějším místem v zahradě.

Největší atrakce: gorilka Moja
Moja je vůbec první gorila, která se kdy v České republice narodila. I podle toho dostala jméno - moja znamená ve svahilštině "první". Její matka, zanedlouho dvanáctiletá Kijivu, přišla do pražské zoo v září roku 2001 ze zahrady v Sydney. Během katastrofálních povodní byla převezena do Dvora Králové, odkud se vrátila v říjnu 2003.
Otci Richardovi, který občas už má dost upřených pohledů na dítě a samici zahání do vzdálených koutů, bude letos v listopadu čtrnáct let. Narodil se v německém Frankfurtu, do Prahy přišel v roce 2003 z anglického Paigntonu, kde byl tzv. beta samcem (to znamená druhým nejvýše postaveným jedincem) ve skupině několika dalších samců gorily nížinné.
Po příchodu do Prahy jej umístili ošetřovatelé nejdřív do samostatné ložnice, kde trávil povinnou karanténu. Když samice Kijivu a Shinda byly zrovna v expozici, viděl na ně Richard velkými okny přes přípravnu. "Samice na něj okamžitě reagovaly, stále po něm pokukovaly a houkáním mu dávaly najevo svou přítomnost," dočtete se na internetových stránkách zahrady.
Ošetřovatelé proto karanténu zkrátili. Když výsledky vyšetření ukázaly, že Richard je zdravý, vpustili ho ke Kijivu a Shindě. Richard prý byl ze začátku poněkud nejistý, ale nakonec si zvykl. V té době už byl zcela dospělým, dominantním samcem se stříbrnou srstí na hřbetě.
Samice Kijivu se od počátku o Moju vzorně stará. Mládě v pravidelných intervalech saje mléko, Kijivu mu probírá srst (což je jeden z nejvýraznějších prvků vzájemné péče mezi gorilami) a když například Moja na Štědrý den dostala rýmu, matka jí starostlivě čistila nosní dírky. Moja teď bude ještě několik měsíců zavěšena na jejím břiše a ani poté se nevzdálí.
Většinu času bude matce sedět na plecích či zádech. První rostlinnou stravu by měla začít žvýkat asi kolem čtyř měsíců, ale až do tří let může sát matčino mléko.
Od začátku února je v pavilonu televizní obrazovka, kde můžete zhlédnout asi pětiminutový film o zdejších gorilách. Další zajímavostí je displej, který ukazuje hmotnost gorily, jež se právě nachází na váze před vstupem z výběhu (gorily mohou mít až 200 kg, přičemž samci obvykle bývají skoro dvakrát těžší než samice).
Pavilon goril byl otevřen v září 2001, ale v srpnu následujícího roku přišla povodeň a celý ho zaplavila. Tehdy tu bylo pět goril, z nichž čtyři se podařilo zachránit. Samec Pong bohužel zemřel.

Indonéská džungle: varani a orangutani
Velkolepý pavilón Indonéská džungle vás vtáhne do tropického světa, kde si hned po vstupu budete muset kvůli vlhku a horku rozepnout kabát nebo bundu. Jde o obrovský skleník eliptického půdorysu, který navozuje podmínky deštného pralesa jihovýchodní Asie. U příležitosti jeho otevření dostala zoo od indonéské vlády párek mladých varanů komodských, největších a nejtěžších ještěrů na světě.
Žijí pouze na několika indonéských ostrovech (Komodo, Rintja, Padar a Flores) a jejich populace dnes dosahuje jen něco mezi 2500 - 5000 zvířaty. Jsou proto přísně chráněni. Dorůstají délky až tří metrů, váží v průměru 70 kg (v zajetí až dvakrát tolik) a v přírodě se mohou dožít čtyřiceti let. Varany uvidíte hned v úvodu prohlídky pavilónu.
V hlavním prostoru pavilónu se kolem vás valí vodopád a nad hlavou přelítávají ptáci. V záplavě tropické zeleně si nad jezírky v rozvětvených stromech hoví dvanáctičlenná skupina makaků vepřích. Návštěvníci jsou jim, zdá se, úplně ukradení. Sluní se, vybírají si z kůže roztoče a jen občas vrhnou letmý pohled dolů směrem k lidem. Naproti přes stezku se nezapomeňte poro-zhlédnout po malém jezírku, které simuluje mangrovový ekosystém na hranici přílivu a odlivu. V mělké vodě a u kořínků mangrovníků zahlédnete obojživelné ryby. A na stromech o kus dál pak možná uvidíte párek hulmanů jávských.
Schody (anebo dobře ukrytý výtah) vás tropickou vegetací zavedou do "prvního patra". Nejenže odsud budete mít dolní část pavilónů jako na dlani, ale hlavně tu čekají další zajímavá zvířata. Tak třeba ohrožení orangutani sumaterští. Samec Kama se narodil už v Praze, a to dokonce v roce 1971 v Praze. Společnost tomuto "staříkovi" dělají samice Upita a dvě mláďata - samečkové Filip a Pagi. Ve větvích budou nejspíš sedět giboni lar a v jezírku se bude prohánět párek vyder malých. Přece jen pomaleji a ladněji tu proplouvají zajímavé druhy ryb a především deset druhů ohrožených vodních želv.
Vodní želvy si zasluhují zvláštní pozornost. Vinou člověka hrozí mnoha druhům úplné vyhynutí. Každý den jsou odchytávány ve velkém a končí na talířích. Jednou z mála možností, jak je zachránit, je pečovat o ně v zajetí a nedopustit jejich konec. Do mezinárodního programu na želví záchranu se před několika lety zapojila i pražská zoo. Přijala pětasedmdesát jedinců pěti druhů, které měly původně skončit na talířích v Hongkongu. Teď mají želvy v pavilónu Indonéská džungle dvě velká akvária (s celkovou plochou 20 metrů čtverečních) a dva vodní příkopy. Postupně by jich tu mělo bydlet až sto.
Menší savce zastupují v pavilónu třeba tany severní nebo klokánci králíkovití.

Šelmy surikaty, živé i z bronzu
Gorilí mládě a Indonéská džungle jsou dvěma největšími současnými perličkami. Ale v pražské zoo můžete strávit hodiny i celý den. Překvapí vás růžoví a červení plameňáci, kteří si ladně vykračují, zatímco kolem nich leží sníh a mrzne. Že není zima lamám alpakám, nepřekvapí, vysoko v Andách, odkud pocházejí, jsou zvyklé na větší mrazy. Ale ani pštrosi nebo zebry se zimního období zvlášť neobávají. Žirafy uvidíte jen uvnitř za sklem, v jejich Africkém domě.
Ještě venku, před vstupem do tohoto pavilónu nezapomeňte nahlédnout za malé sklo - tam zimují surikaty, malé šelmy z jižní Afriky, mezi návštěvníky oblíbené pro své komické vystupování. Žijí ve větších společenstvích a několik jedinců je vždy na stráži, což znamená, že si jednoduše stoupnou na zadní a upřeně hledí do dáli. Jejich příchod do pražské zoologické zahrady byl takovou událostí, že si už dokonce vysloužily i vlastní pomník! Před vstupem do areálu zoo se surikaty ve své bronzové podobě vypínají na balvanu, který tu stojí u autobusové zastávky. -
AUTOR: ADÉLA POLÁKOVÁ

Pokud pojedete do zoo autem, navedou vás hnědé orientační cedule rozmístěné při hlavních komunikacích. Parkovné stojí 50 Kč. Přímo před hlavní vchod zoologické zahrady jezdí autobus č. 112, od konečné stanice metra linky C Nádraží Holešovice. K zoo vás z centra přiblíží také tramvaje 14 a 7, vystoupíte hned první zastávku po přejetí Vltavy (Trojská). K zoo pak můžete dojít buď pěšky, nebo tu počkat na autobus č. 112.


Panda: 993, slon: 727. Takové je čelo aktuálního žebříčku zvířat podle počtu dárcovských SMS (DMS), kterými mohou návštěvníci přispět na chov. Stačí si vybrat zvíře a z mobilu poslat na číslo 877 77 sms zprávu ve tvaru: DMS ZOO (vámi vybraný druh), např. DMS ZOO SLON, ZOO TUCNAK apod. Klíčová slova najdete vždy u cedulek jednotlivých výběhů. Celý seznam desítek druhů zvířat je pak na adrese:
www.zoopraha.cz
Při odeslání DMS se k tarifní ceně SMS připočítá 30 Kč DPH. Na konto zvířete jde 27 Kč.
www.darcovskasms.cz


Od října do března, vždy za hezkého počasí a vždy v sobotu a v neděli se koná:
11 h - Krmení tučňáků
11 h - Setkání v Africe
11.30 h - Sraz u goril
13 h - Krmení vyder
13.30 h - Naše žirafy
14 h - Setkání s velkými želvami
14 h - Setkání u koní Převalského
14.30 h - Krmení kočkovitých šelem
Informace: Zoo Praha (U Trojského zámku 3/120, 171 00 Praha 7. Tel.: 296 112 111, 230, e-mail: zoopraha@zoopraha.cz)
www.zoopraha.cz


Zoo Praha je otevřena po celý rok denně. Listopad, prosinec, leden, únor: 9 - 16, březen: 9 - 17, duben, květen, září, říjen: 9 - 18, červen, červenec, srpen: 9 - 19 h.
Vstupné:
l mimosezónní (říjen až březen): dospělí 70 Kč, děti (3 - 15 let), studenti, důchodci, ZTP 40 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti) 200 Kč
l sezónní (duben až září): dospělí 90 Kč, děti (3 - 15 let), studenti, důchodci, ZTP 60 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti) 270 Kč
l roční vstupenka: dospělí 500 Kč, děti (3 - 15 let), studenti, důchodci, ZTP 300 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti) 900 Kč
l děti do 3 let zdarma, skupiny od 10 osob mají 10 % slevu, psi 20 Kč


Fata Morgana
Pár set metrů od zoologické zahrady se podle cedulí můžete vydat i do pobočky Pražské botanické zahrady. Bezpochyby největší atrakcí jejího trojského areálu je loni otevřený tropický skleník Fata Morgana.
Celková plocha expozice zabírá 2190 m2 a dělí se do několika částí. Polopoušť přibližuje biotopy jednotlivých kontinentů (Austrálie, jižní Mexiko, jižní Afrika a flóra afrických ostrovů - Madagaskar, Sokotra, Kanárské ostrovy). Prohlídka pokračuje v podzemí, kde jsou stínomilné rostliny a také podvodní tunel s rostlinami jezer Afriky a Asie a povodí Amazonie. Největší část skleníku zabírají tropické nížinné deštné lesy čtyř kontinentů - Střední a Jižní Amerika, Austrálie a Tichomoří, Afrika a jihovýchodní Asie.
Skleník se nachází na jižním svahu, tvarem připomíná písmeno S. Délka skleníku je 130 m, šířka 17 m. Výška vrcholu skleníku kolísá mezi 4,5 a 11 metry.
Otevřeno: denně kromě pondělí listopad až březen 9 - 16, duben do 18 h, květen až září do 19 h, říjen do 17 h. Vstupné: dospělí 90 Kč, děti 6 - 15 let, studenti (ISIC karta), důchodci, ZTP 45 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí a max. 3 děti) 220 Kč.
Venkovní expozice jsou v zimním období přístupné zdarma. Bezbariérový vstup, do skleníku nesmějí psi.
Tel.: 234 148 111, e-mail: info@botanicka.cz, pbz@botanicka.cz
www.botgarden.cz

Vinotéka sv. Klára
Přímo uprostřed vinice sv. Kláry se ve viničním domku nachází vinotéka sv. Klára. Hostům se ve stylovém prostředí u krbu nabízí posezení u vín z moravské vinařské oblasti, za teplých dnů pak také nevšední výhled na Prahu z terasy.
Do 15. března je vinotéka otevřena pouze o víkendech od 10 do 16 h. Od jara pak funguje stejně jako botanická zahrada.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů