Sobota, 20. dubna 2024

Zákon o dálnicích se odsouvá na duben

Zákon o dálnicích se odsouvá na duben
Rozhodnutí o zákoně, který by měl usnadnit a urychlit stavbu dálnic a dalších komunikací se odsouvá nejdříve na duben. Včera o tom rozhodli sociální demokraté. A právě na jejich postoji záleží, zda bude schválen, či nikoliv. Minulý pátek se o něm nakonec nehlasovalo, když se proti jeho přijetí vyslovil ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.
Jde o kontroverzní normu - jednak by měla zjednodušit povolovací řízení, jednak zmocnit kabinet, aby důležité komunikace po dohodě s kraji dopředu označil za věc veřejného zájmu. A to by usnadnilo případné vyvlastňování stavebních pozemků.

Paroubek je proti
"V právním státě přece nejde o to, zda vyvlastnění půjde rychleji nebo pomaleji, ale o to, aby se tak dělo v souladu se zákony, Listinou lidských práv a svobod a v termínech odpovídajících správnímu řádu," zdůrazňuje Paroubek. Jeho resort do konce března pro sněmovnu připraví návrh nového stavebního zákona a s ním souvisejících norem. Ty mají komplexně upravit územní přípravu dálnic, technické infrastruktury i dalších staveb ve veřejném zájmu, příslušná územní řízení a stavební řízení a jako výjimku i vyvlastnění.
Odborné týmy ČSSD - ekonomové, ekologové i právníci - teď mají měsíc na to, aby zvážily, zda na budoucí výstavbu komunikací skutečně bude stačit stavební zákon, nebo zda je na místě i speciální norma. "Nechtěl bych se dočkat toho, že parlament schválí zákon, který se nakonec ukáže být v rozporu s ústavním pořádkem. To je nutné si dopředu vyjasnit," varuje Paroubek.

Schling: Zákon bude
Bývalý ministr dopravy a poslanec ČSSD Jaromír Schling, který dálniční zákon už rok prosazuje, soudí, že jde o zbytečné zdržení. "V dubnu ho schválíme. Buď samostatně, a pokud nám vláda opravdu pošle stavební zákon, tak to k němu připojíme jako pozměňovací návrh. Výsledek bude stejný," zdůrazňuje Schling.
Na dálniční zákon netrpělivě čekají stavební firmy. Ty upozorňují, že se budování komunikací často protahuje kvůli spekulacím s pozemky. "Dochází k prostojům, musíme přesouvat kapacity a vznikají tak pochopitelně i finanční ztráty," říká například generální ředitel společnosti Strabag Jiří Svoboda.
Speciální zákon podporují vedle většiny poslanců ČSSD i komunisté, proti naopak je ODS, US-DEU a většina lidovců.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů