Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Arktídu padá chemický odpad sveta

Na Arktídu padá chemický odpad sveta

Nové výskumy ukázali, že v Arktíde sa nachádzajú vyššie koncentrácie zakázaných pesticídov, ako napríklad DDT, než v krajinách, ktoré ich vyrábajú. Arktída, ktorá sa už medzičasom stala skládkou ruského jadrového odpadu z čias studenej vojny, sa pomerne rýchlo stáva "žumpou" pre chemický odpad sveta, varujú predstavitelia Svetového fondu na ochranu prírody.

"Je to katastrofa pre Arktídu," uviedla riaditeľka toxického programu fondu Elizabeth Salter Greenová.

Dodala, že miera kontaminácie sa zvyšuje a v živočíšnych druhoch žijúcich v tejto oblasti je čoraz viac chemikálií. A nejde len o živočíchy, ako napríklad ryby, tulene a veľryby, ale aj o ľad, ktorý u zvierat ovplyvňuje imunitu, hormóny či reproduktívne systémy.

"Tento trend bude pokračovať, ak niečo neurobíme. Normy a opatrenia v chemickom priemysle by sa mali zlepšiť čo možno najskôr," povedala Salter Greenová.

Arktída je podľa ňou chemickou časovanou bombou, pričom miera kontaminácie má nielen vážne dôsledky a vplyvy na prírodu, ale i na domorodé obyvateľstvo, ktoré sa živí tam žijúcimi druhmi zvierat.

OSN už podporila medzinárodnú operáciu zameranú na očistenie ruskej časti Arktídy od zmesi jedovatých chemikálií - dedičstva studenej vojny.

Zdroj: Pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů