Úterý, 16. dubna 2024

Plzeň vede solární ligu

Plzeň vede solární ligu
Na solární energii přispívá stát i obce. Plzeň dává od loňska tisíc korun na jeden kilowatt.

Plzeň - Vodu ve slovanském bazénu bude možná v budoucnu vyhřívat solární energie. Zatím se posuzuje výhodnost zařízení, které by bylo umístěno na střeše, takže v dohledné době to určitě nebude.
Solární systém začíná pomalu nabývat obliby. Přispívá na něj stát i některá města. Plzeň začala podporovat tyto formy ohřevu vody či vytápění od května minulého roku. Splní-li občan dané podmínky, může od města získat příspěvek tisíc korun na jeden kilowatt instalovaného výkonu. Podle Ladislavy Vaňkové z plzeňského magistrátu přispělo město loni jedenácti žadatelům.
"V letošním roce jich bude určitě víc," řekla Vaňková. Jsou to většinou majitelé domků z okrajových částí města, kde není na dosah centrální vytápění.
Zavedení solárních systémů není nejlevnější, ale stát na ně přispívá z fondu životního prostředí.
"Občanovi, který nepodniká, přispěje stát na solární systém na ohřev vody padesáti procenty, nejvýše ale 70 tisíci korunami ročně," uvedl Karel Merhaut z Ligy ekologických alternativ. Stejnými procenty přispěje na přitápění a ohřev vody. Obcím a podnikatelům přispívá stát až 80 procenty, zdravotnictví a sociální péči už 90 procenty.
Zájem obcí a veřejné správy o zařízení na výrobu solární energie má podporovat soutěž Solární liga, kterou organizuje Liga ekologických alternativ.
"V druhém ročníku celostátní soutěže zatím v kategorii měst nad 50 000 obyvatel vede v ploše solárních systémů Plzeň před Ostravou a Libercem, mezi městy od 5000 do 50 000 obyvatel je zatím první Tachov," řekl Merhaut.
Ačkoliv zatím většinu solárních zařízení v Česku instalují na své objekty soukromí majitelé, smyslem soutěže je povzbuzovat právě obce.
"Na rozdíl například od Německa zatím čeští starostové mnohdy zavádění solární energie příliš neprosazují," tvrdí Merhaut.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů