Čtvrtek, 28. března 2024

Rituální tance kolem zelených energií

Rituální tance kolem zelených energií
Už rok čeká na schválení návrh zákona o alternativních zdrojích energie. Je potřebný nejen kvůli ubývajícímu množství fosilních paliv, ale také proto, že větší zastoupení v energetické produkci požaduje EU. Dnes by se návrh teoreticky mohl dočkat schválení. Výroky mnohých poslanců však už dříve naznačily, že vůle chybí.
Mezi alternativní zdroje reálně využitelné v Česku patří především slunce, vítr, spalování biomasy, bioplyn, vodní elektrárny a geotermální zdroje, přičemž kapacitu posledních dvou už asi moc zvyšovat nepůjde. Ale i postoj k ostatním byl u nás dlouho velmi chladný - studie odborníků masově dokazovaly nevhodnost a bezperspektivnost alternativních zdrojů ještě dlouho poté, co se v jiných zemích výroba zelené energie nadějně rozjížděla. Po vstupu do EU, která alternativní zdroje podporuje, však bylo třeba změnit taktiku. Tak vznikl první návrh zákona o alternativních zdrojích energie, který nakonec vypadal tak, že buď bude schválen a prakticky podpoří monopolního výrobce elektřiny a potlačí větrnou a solární energii, nebo půjde na dlouho k ledu. Stalo se to druhé.
Zde je potřeba malé vysvětlení. Z hlediska nákladů se alternativní zdroje velmi liší: zatímco spalování biomasy je celkem levné, vítr a slunce požadují velké investice a ekonomická efektivnost je podstatně nižší. Původní návrh tedy (zjednodušeně řečeno) zdánlivě logicky zavrhl jinde používaný model stanovení pevné výkupní ceny a vytvořil systém jakýchsi obchodovatelných certifikátů, které měly nespravedlnost zmírňovat. Byl však natolik komplikovaný a přístupný účelovým manipulacím, že by ve svém důsledku nejspíš vedl k pravému opaku. Podle některých ekologických aktivistů vše nasvědčovalo tomu, že výsledek bude zvýhodňovat spalování biomasy nebo jen její pouhé přidávání k uhlí, což by z různých důvodů nahrávalo ČEZ.
V této souvislosti není bez zajímavosti, že právě spalování biomasy je alternativní zdroj, který produkuje CO2, na jehož vypouštění stanoví limity tzv. kjótský protokol. Preferování biomasy na úkor ostatních alternativních zdrojů tak jaksi mimochodem v konečném důsledku prospívá jaderné lobby - a tedy opět ČEZ.

V cizině to už znají

Nová podoba zákona naštěstí komplikovaný systém certifikátů opustila a (opět zjednodušeně řečeno) navrhuje odběr elektřiny za pevné výkupní ceny po určitou dobu. Podobá se tak obdobným zákonům zemí, kde se už zřetelně stačilo projevit, že to má na rozvoj technologií alternativní energetiky příznivý vliv.
Asi nepřekvapí, že při debatách o této podobě zákona v sobě mnozí poslanci náhle odhalili dosud ukrývané starosti o krásy české krajiny, bezpečnost ptactva a péči o občany. Podle nich totiž větrné elektrárny kazí výhled, vraždí ptáky, hlučí a esteticky nezapadají mezi krásy našeho venkova. Pomineme-li, že totéž činí i klasické a jaderné elektrárny, dráty vysokého napětí, dálnice, telekomunikační stožáry a průmysl vůbec, pak je především zvláštní, jak se hnutí a petice proti využití síly větru masově vyrojily právě v mezidobí mezi hlasováním o první a druhé verzi zákona.
A kdyby ani to nepomohlo, pak je tu ještě pojistka: někteří odborníci se navíc ještě přou, jestli podporovat jen velké větrníky, nebo jen malé větrníky. Velké prý jsou modernější, pomalejší, nezabíjejí ptáky, nehlučí, je jich potřeba méně (a ne tak nahlas řečeno: na jejich stavbu dosáhnou jen velmi silní investoři), malé naopak tolik netrčí, mohou je provozovat i běžní podnikatelé a v případě poruchy jedné jednotky není výpadek tak velký. Než se dohodnou, může to chvilku trvat - nebylo by tedy lepší s těmi alternativními nevímco ještě počkat? A to ani nemluvím o neutichajících hlasech stále požadujících preferovat spalování biomasy...
Sečteno: jestli se u nás podaří výrobu alternativních energií skutečně (a nejen papírově) v dohledné době rozjet, bude to malý zázrak.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů