Pátek, 29. března 2024

V M. Boleslavi chtějí účinněji odstraňovat z ulic vraky aut

V M. Boleslavi chtějí účinněji odstraňovat z ulic vraky aut
Městská policie v Mladé Boleslavi chystá účinnější systém, jak snížit v ulicích města počet vraků automobilů. Místo zdlouhavého zjišťování majitelů nepojízdných aut nechají vozidla odtáhnout na odstavné parkoviště  a pokud se majitel do dvou měsíců nepřihlásí, skončí vůz na vrakovišti. Tuto praxi hodlají strážníci uplatňovat již při jarním čištění ulic. Novinářům to dnes řekl náčelník městské policie Jaromír Pumr. 

Až dosud strážníci lepili na vraky samolepky s výzvou majitelům, aby auto znovu uvedli do provozu nebo likvidovali. Z ulic odstraňovali jen skutečně odstrašující příklady, u kterých nedohledali majitele, což bylo kolem 30 aut ročně. S novým systémem by mohli strážníci odstranit ročně 100 až 200 vozů.

Od minulého týdne již oblepili asi 40 nepojízdných aut s výzvami majitelům. Tato vozidla skončí na odstavném parkovišti a jejich seznam bude vyvěšen na úřední desce magistrátu. Pokud se majitelé přihlásí v dvouměsíční zákonné lhůtě na městské policii, zaplatí jako dosud pokutu do 1000 korun. V opačném případě vůz skončí na vrakovišti a majitel může platit až desetitisícové pokuty.

Změna vychází podle Pumra z novelizace zákonů o pozemních komunikacích a o odpadu, které již umožňují označit jako vrak i auta s prošlou registrační značkou. Takových vozů je podle Pumra v ulicích města mnoho, a to především Škody 120 i staré  zahraniční vozy. Je to podle něj také většinou chybou majitelů, kteří nepojízdná auta neodhlásili z evidence.    

Majitel vraku může situaci včas řešit tím, že vůz odhlásí z evidence a prokáže jeho legální likvidaci. Může také podat na odboru dopravy čestné prohlášení, že vůz rozebere na náhradní díly nebo vůz vyřadit z provozu na neomezenou dobu, pokud nechá deponovat jeho registrační značku na dopravním odboru. V každém případě ale musí zajistit, aby vůz zmizel z ulic.

 

Zdroj: Autodoplnky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů