Čtvrtek, 28. března 2024

Zrušit dotační programy kvůli evropské pomoci?

Zrušit dotační programy kvůli evropské pomoci?
Podle ministra Sobotky musí stát v nejbližších letech rušit a omezovat řadu národních dotačních programů, aby měl na spolufinancování projektů hrazených z fondů Evropské unie. Týká se to zejména ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí, zemědělství, dopravy nebo školství. Stejně by se měly zrušit také dotace, které jdou na stejný účel jako peníze z Evropské unie.

Po roce 2007 by se měl příliv prostředků z Evropské unie zvýšit až na 140 miliard korun ročně a stát se bude muset podílet na projektech téměř 50 miliardami Kč. Celkem bude třeba na spolufinancování evropských projektů vynaložit během deseti let až 360 miliard korun. Ekonomové však odhadují, že skutečný objem získaných peněz bude menší.

Vláda se pokouší dohodnout, aby Unie chudším zemím včetně ČR zvýšila financování projektů až na 85 procent jejich hodnoty, místo současných 75 procent, čímž by se rozpočtu ulevilo.

Připravovaná podoba evropských fondů je i přes tyto potíže pro Českou republiku příznivá: téměř 80 procent výdajů je určeno na podporu chudých regionů, kam patří všechny kraje státu kromě Prahy.

Ministerstvo životního prostředí namítá, že národní programy ochrany životního prostředí nedublují nabídku dotací EU. Podpora v rámci Fondu soudržnosti je poskytována na záměry s rozpočtovými náklady nad deset milionů eur (přes 31 milionů korun). Státní fond životního prostředí však podporuje projekty řádově nižší, které nemají šanci podporu z EU získat.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů