Pátek, 29. března 2024

Středočeský záměr pro zplyňování

Středočeský záměr pro zplyňování
Zastupitelé Mladé Boleslavi schválili na konci loňského roku záměr na výstavbu závodu na plazmové zplyňování odpadů, zejména komunálních. Výstavba zařízení by podle předběžných odhadů stála asi 1,6 miliardy korun a mohla by začít v roce 2007 až 2008. Takzvané Integrované centrum nakládání s odpady plánuje v blízkosti města společnost Solena ve spolupráci s firmou BG Energy. Zástupci firmy prohlásili, že jsou schopni garantovat ceny srovnatelné se současnými náklady na skládkování odpadu. Zároveň by se tím měla prodloužit životnost michalovické skládky, kam dosud město vozí většinu svého odpadu.

Záměr předpokládá zpracování 120 000 tun přetříděného komunálního, živnostenského a průmyslového odpadu ročně, a to včetně kalů z čistírny odpadních vod.

Město by pro záměr formou kapitálového vkladu poskytlo pozemek s dobrou přístupností a infrastrukturu. Umístění plánovaného závodu však bude jedním z největších problémů projektu. Projekt by měl být hrazen ze soukromých zdrojů a nepočítá s přímou finanční spoluúčastí města. Primátor města Mladá Boleslav Svatopluk Kvaizar k tomu říká: "Byli jsme osloveni nejen firmou Solena, ale i krajským úřadem, který se v rámci koncepce nakládaní s odpadem zabývá i tímto řešením. Naše město by mělo plnit nadregionální funkci. Vzhledem k přínosu i pro město se nebráníme další diskusi a jednání o návrhu realizovat výstavbu s naší podporou, a u nás. Jako další variantu máme dlouhodobý záměr prohloubit systém třídění odpadu, jinak máme možnost v rámci platné legislativy ukládat na vlastní skládku. Budeme-li nuceni významně potlačit ukládání na skládku, může být při aktualizaci koncepce likvidace TKO vzato v úvahu i využití stávajících spaloven."
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů