Sobota, 20. dubna 2024

Vytápějte obnovitelnými zdroji energie

Vytápějte obnovitelnými zdroji energie
Spalování dřeva jakožto přírodního produktu představuje s ohledem na emise CO2 neutrální a s rostoucí cenou energetických zdrojů i zajímavou alternativu. Ke zplynování dřeva je také určen velmi účinný kotel Vitolig 150 firmy Viessmann.

Má rozsah jmenovitého tepelného výkonu 18 -80 kW se spojitou regulací výkonu v rozsahu 40 - 100 %. Velký plnicí prostor umožňuje vkládat polena o délce 50 cm (pro výkony 18 - 40 kW) nebo 75 cm (pro výkony 60 -80 kW), dále dřevitý odpad a dřevěné peletky. Doba spalování činí až 12 hodin, což prodlužuje přestávky mezi přikládáním.

V plnicím prostoru dřevo v důsledku nedostatku kyslíku jen zuhelnatí a pak probíhá proces jeho úplného zplynování. Horký plyn se spaluje čistě při vysoké teplotě, a to při částečném i plném zatížení. Díky tomu, že dřevní plyn je tvořen v závislosti na potřebném výkonu kotle, lze jej regulovat od 40 do 100 % při normovaném stupni využití 85 % a nízkých hodnotách emisí škodlivin.

Proces spalování je řízen snadno ovladatelnou elektronickou regulací kotle s čidlem teploty umístěným v místnosti, vybavenou funkcí signalizace nedostatku paliva.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů