Pátek, 26. dubna 2024

Vita vybudovala v Beskydech střediska ekologické výchovy

Vita vybudovala v Beskydech střediska ekologické výchovy
Ostrava Ve třech beskydských objektech, kam dříve jezdily děti z Ostravska do škol v přírodě, mohou dnes kluci a holky péct chleba, tkát na kolovrátcích nebo podnikat dobrodružné expedice. Kraj pronajal bývalé školy v přírodě ostravskému sdružení Vita, které v nich vybudovalo střediska ekologické výchovy ( SEV). " Snažíme se ekologii přiblížit dětem i dospělým praktickými programy, díky nimž se dostanou do osobního kontaktu s přírodou," řekla vedoucí SEV Věra Jakubková.
Do nových ekologických středisek jezdí za poznáním i zábavou hlavně děti a studenti, Vita ale začala nabízet i programy pro učitele, starosty a podnikatele." Pro děti ze škol připravujeme výukové programy o přírodě, pedagogům i veřejnosti nabízíme semináře na ekologická témata. Samozřejmostí budou i letní tábory a víkendové pobyty se zaměřením na přírodu," řekla Jakubová. Účastníci se během akcí seznamují například s biopotravinami, které mohou také vyzkoušet.
Pracovníci Vity se snaží drobnými rekonstrukcemi zajistit ekologičtější provoz jednotlivých objektů a vybavit je originálními pomůckami pro ekologickou výchovu. " Chceme vybudovat například lesní muzeum, malou farmu domácích zvířat nebo řemeslnou dílnu," řekla Jakubková.
Vita provozuje od poloviny loňského roku střediska v Horní Lomné a Hrčavě na Frýdecko- Místecku a ve Vlkovicích na Novojičínsku. Zatímco na šest svých bývalých škol v přírodě kraj přispíval ročně téměř 18 miliony korun, tři nově vzniklá SEV by neměl v budoucnu dotovat vůbec. " Letos nám kraj přispěje tři miliony korun, v následujících pěti letech bude příspěvek klesat až na nulu," doplnila Jakubková. Roční náklady kolem sedmi milionů korun bude sdružení hradit z vlastní činnosti, grantů a darů. V každé z bývalých škol v přírodě pracovalo podle Jakubkové kolem 17 lidí, dnes je jich v každém objektu nejvíce sedm s různými úvazky. V jednotlivých střediscích působí speciálně vyškolený ekopedagog, který připravuje a vede všechny ekologické programy, vycházky a exkurze.
Dalších dvou zrušených škol v přírodě se kraj podle Kateřiny Churé z tiskového odboru marně snaží zbavit. Zatím je propůjčil ostravským domům dětí a mládeže, které v nich provozují turistické ubytovny. V poslední bývalé škole v přírodě ve Vrbně pod Pradědem vzniká dětský domov.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů