Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pět hasičských sborů likvidovalo od rána požár skládky odpadu ve Vysoké na Plzeňsku. Skládka je druhá největší v Plzeňském kraji. Likvidace požáru je nebezpečná, protože skládka obsahuje několik vrstev s neznámými druhy látek. Požár možná způsobil žhavý popel, který se na skládku dováží z okolních vesnic. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a všechno proběhlo bez problémů, říká jejich velitel Karel Kalčík. "Zřejmě se tam vyvážely hadry z fabriky, takže hořely hlavně hadry a rozfoukal to ranní vítr. Žádné zdravotní problémy. Nešlo o rychlost, abychom tam museli jít s dýchacími přístroji, takže jsme chránili hlavně sebe." Podle mluvčího krajských hasičů Jiřího Filípka není příčina ohně zatím jasná. Požáry skládek v mrazivém počasí nejsou obvyklé, ale kromě úmyslu nevyloučil Filípek ani samovznícení.

Zatímco čeští motoristé si automobilku Honda spojují nejčastěji s několika generacemi modelu Civic, v Japonsku a USA má image technického inovátora, který určuje směr, jakým se bude ubírat vývoj automobilů.
Ještě na sklonku minulého století se stala právě Honda spolu s Toyotu propagátorkou hybridního pohonu. Její dvoumístné kupé Insight je dodnes prodejním hitem v USA a spolu s modelem Prius založilo módu ekologických aut, která přerostla v životní styl části Američanů.
Na podzim 2002 zase automobilka šokovala prohlášením, že chce během několika měsíců uvést na japonský trh vodíkové auto. Ještě 15. října téhož roku dostala pro vodíkový model FCX povolení k provozu na veřejných komunikacích. Navzdory tomu, že plány původně počítaly s jeho větším rozšířením, dnes jezdí po silnicích celkem 17 kusů, z toho 11 ve Spojených státech. Jeho majiteli jsou většinou státní instituce nebo leasingové firmy, které vůz na krátkou dobu půjčují zájemcům o pokrokovou technologii.
Honda svůj vodíkový typ FCX prezentuje jako "jediné vodíkové auto na světě, které je možné nastartovat při teplotách pod bodem mrazu". Na rozdíl od hybridních koncepcí evropských značek, kde vodík pohání klasický spalovací motor a vůz může jet také na konvenční palivo, Honda FCX funguje pouze na vodík. Malé čtyřmístné auto přitom jede rychlostí až 150 km/h a jeho dojezd je při plné nádrži stlačeného vodíku s objemem 156 litrů až 355 kilometrů.

JAVORNÍK - Nové řešení, týkající se ukládání odpadů, hledají obce, které využívají skládku v Javorníku na Jesenicku. "Její životnost za tři, maximálně pět let skončí. Musíme proto urychleně začít přemýšlet, co dál," řekl Právu javornický starosta Petr Polášek (ODS).
Možnosti jsou podle něj tři. První je sanace nynější skládky a dohoda s Technickými službami Jeseník, které by odpady z Javornicka svážely na svou skládku v Supíkovicích. Další je rozšíření nynější javornické skládky, což by však zřejmě bylo dost nákladné.
"Lokalitu bychom museli zabezpečit tak, aby nebylo ohroženo životní prostředí," zdůraznil Polášek s tím, že v úvahu po vstupu do Evropské unie přichází i ukládání odpadu na skládky v Polsku.
"S polskými partnery jsme tuto otázku již diskutovali a mohu říct, že rozhodně nejde o nereálný záměr," konstatoval Polášek. Přiznal ale, že obce z mikroregionu zatím v tomto směru vyhraněný názor nemají.
"Je to samozřejmě především o cenové politice. Naší snahou je držet se na co možná nejnižší cenové hladině, a to zejména proto, aby nám na Javornicku nepřibývalo černých skládek," dodal Polášek.

Problémy v soužití lidí s bobry byly důvodem jednání v Milovicích.
Silný hlodavec se stále častěji stává škůdcem, ohrožuje i hráze přehrady nedaleko Milovic na Mikulovsku.
Bobří hráze na kanálech v sousedství nádrží Vodního díla Nové Mlýny způsobují zaplavování polí. Zemědělci požadují zásah do života kolonie bobrů.
"Já si myslím, že by bylo výhodnější pozemky kolem nádrží zalučnit," řekl zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Josef Chytil. Řešením by měla být směna půdy soukromníků za státní či obecní pozemky.
Chytil kritizoval i nedávný případ násilného rozebrání bobří hráze na jednom kanálu. Snížením hladiny vody byly obnaženy vstupy do bobřích nor.
Bobrům tak hrozí uhynutí. Viník ale nebyl zjištěn. Navíc má být vykáceno množství náletových dřevin a křovisek, rostoucích na hrázi jezer. Jenže to je podle zákona zásah do přirozeného biotopu chráněného tvora.
Konečné řešení problémů by mělo přinést až schválení mapy, rozdělující zemi z hlediska ochrany bobrů do tří zón. V oblasti A si budou moci prakticky dělat, co se jim zlíbí. V B zóně budou možné za určitých podmínek zásahy, na území kategorie C nebude bobr vůbec trpěn.
"Okolí nádrží zřejmě bude zónou B, to znamená, že jejich hráze budou upraveny tak, aby zůstaly propustné," řekl Vlastimik Kostkan z Univerzity Palackého v Olomouci.

Vlašim Až do prvního března mohou jednotlivci, obce nebo zájmové spolky podávat nominace na ocenění Blanický rytíř, které každoročně uděluje Podblanické ekocentrum Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Blanické rytíř se letos bude předávat už posedmé.
"Smyslem ocenění je upozornit na lidi, kteří se významně zasloužili o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka nebo za mimořádný čin, či celoživotní dílo na poli ochrany přírody. Tito lidé často nejsou vidět a bývá za nimi velký kus záslužné práce," říká předseda Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi Pavel Pešout a dodává, že ocenění třem navrženým kandidátům předávají neziskové organizace Podblanicka. Ocenění bude i letos udělováno na Velký pátek v obřadním sále vlašimského zámku. Letošní Blaničtí rytíři získají originální čtyřicet centimetrů vysokou pískovcovou sochu rytíře od akademického sochaře Daniela Talavery.

Černošice - Krajské zastupitelstvo pošle do města a okolních obcí přes 3,5 milionu korun dotací na letošní investiční akce. Na rekonstrukci prodejny může obec Roblín u Třebotova čerpat 300 tisíc korun a Lety dostanou na opravu komunikací poškozených při povodni půl milionu korun. Jesenice u Černošic obdrží částku 780 tisíc korun na projektové práce k čističce odpadních vod a příspěvek Dobřichovicím na zaplacení lávky přes Berounku dosáhne 950 tisíc korun. Projektová dokumentace turistického zázemí pro využití rekultivovaného území po bývalých skládkách u obce Zlatníky-Hodkovice a rekonstrukce rybníka spotřebuje z krajského rozpočtu 1,1 milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů