Pátek, 19. dubna 2024

Stát za vydří žravost rybářům zaplatí

Stát za vydří žravost rybářům zaplatí
Třeboňsko - Zákon z roku 2000 umožňuje majitelům rybníků čerpat náhradu škod způsobených chráněnými živočichy. Například pro Rybářství Třeboň, a. s., zákon přinesl kompenzace za činnost vyder a také kormoránů řádově v milionech korun. Firma podle výrobního ředitele Josefa Malechy v tomto směru spolupracuje se Správou Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a Českým nadačním fondem pro vydru v Třeboni.
"Dostáváme v plné výši náhrady na základě znaleckých posudků o přímých škodách, které tito živočichové způsobí konzumací ryb," zmínil Malecha. Druhotných škod při rušení rybí obsádky a podobně, se kompenzace netýkají.
Podle ředitelky nadačního fondu pro vydru Marcely Roche se každoročně podaří uspět s několika žádostmi. Nadace se mimo jiné zabývá i osvětovou činností, výzkumem a monitorováním života vyder.
Vydra je predátor, kterého rybáři ve svém revíru nevidí moc rádi. Roztomilý savec, který je mezinárodním symbolem ochrany přírody, má totiž nevídaný apetit a dokáže doslova zdecimovat rybí obsádky v menších rybnících. V posledních letech se v Čechách jeho početní stavy zvýšily, což svědčí o zlepšujícím se životním prostředí. Hlasy o nutnosti regulace vyder jsou však z hlediska ochrany přírody nepřípustné.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů