Středa, 24. dubna 2024

Ostravští inženýři přišli na způsob, jak ekologicky likvidovat odpad

Ostravští inženýři přišli na způsob, jak ekologicky likvidovat odpad
Ostrava Ostravští inženýři společnosti Arrow line ve spolupráci s odborníky Vysoké školy báňské- Technické univerzity přišli na způsob, jak efektivně a přitom ekologicky likvidovat odpad a přeměňovat ho na elektrickou energii. Nové zařízení funguje na principu pyrolýzy. Na konci procesu, během něhož se odpad štěpí na stále jednodušší a jednodušší látky, vzniká plyn, který se může využít jako zdroj energie a malé množství zbytkového plynu, který lze v souladu s legislativou vypouštět do ovzduší. O zařízení už projevily zájem první firmy, které odpad svážejí a zpracovávají.
V laboratorních podmínkách, kdy si nové zařízení již dokázalo poradit s gramy odpadu, už odborníci metodu vyzkoušeli. Nyní testují větší verzi zařízení, které už je schopno zlikvidovat kilogramy odpadu během jednoho dne. V budoucnu by zhruba tři metry dlouhé zařízení mělo dokázat během celodenního provozu zlikvidovat například odpad obce s pěti tisíci obyvateli. " V podstatě jsme spojili dva známé, ale doposud v praxi nespojené principy," říká ředitel společnosti Arrow line Roman Smelik.
Metoda pyrolýzy už je známá dlouho, problémem byl ale jedovatý plyn, který při procesu vznikal. Odborníci ve světě dříve zkoušeli různé čističky plynu, které by tento problém odstranily. Ostravští inženýři však nahradili filtraci plynu jeho dalším tepelným rozkladem. " Výsledným produktem je pak metan a ostatní uhlovodíky patřící do skupiny alkanů. Tedy nejjednodušší uhlovodíky, které už v podstatě nejde rozložit," vysvětlil Smelik.
Jaký je přínos této metody, kterou si ostravská firma nechává patentovat, v porovnání se současnými možnostmi? Nyní se odpad vesměs vozí na skládky, což je levný způsob, ale devastují se tím velká území. Nebo se odpad likviduje ve spalovnách, ty jsou ale drahé, energeticky náročné a navíc, přes veškerou snahu, do ovzduší vypouštějí škodlivé exhaláty. Naopak pyrolýza, která funguje bez přístupu kyslíku, nepotřebuje dodávat energii kromě malého startovacího množství a naopak štěpením ji produkuje. A hlavně - jeden stroj by do ovzduší dodával pouze tolik zplodin, jako v podstatě ekologický provoz autobusu na zemní plyn.
Ostravští inženýři věří, že už příští rok by mohla první zařízení na principu pyrolýzy začít fungovat v praxi. Vzhledem ke svým možnostem by zařízení nebylo příliš drahé, jeho cena pro uvedený příklad města s pěti tisíci obyvateli se předpokládá mezi deseti až patnácti miliony korun. Zařízení by obsluhovali jeden až dva pracovníci.
Vývoj zařízení se zájmem sleduje například společnost Technické služby Frýdek- Místek. " Odpadu je přebytek a rok od roku náklady na jeho likvidaci rostou. Pak se lidem musejí zvyšovat poplatky za jeho odvoz. Tohle je cesta, jak z toho ven," míní vedoucí provozu Technických služeb Frýdek- Místek Tomáš Fajkoš. Vyzdvihl, že vzniklou ekologickou energii by bylo možné prodávat, což by firmě přineslo finanční efekt a navíc by nemusela platit za uložení odpadu na skládku. " Kdyby se používání tohoto zařízení rozšířilo, nemusely by se v podstatě stavět nové elektrárny," konstatoval Fajkoš.
Velkou pozornost vzbudil projekt i v zahraničí. Na seminář, který se příští týden v pondělí koná v ostravském Vědeckotechnologickém parku, přijedou odborníci z Itálie, Lotyšska, Polska a Slovenska.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů