Úterý, 19. března 2024

Nakládali hady do alkoholu

Nakládali hady do alkoholu
Cheb - Celníci opět našli zboží, u kterého je důvodné podezření, že se jedná o napodobeninu. Na známé tržnici Svatý Kříž u Chebu dokonce objevili dvě přísně chráněné kobry indické naložené v alkoholu (viz snímek).
"Kobry byly naloženy ve dvou zhruba pětilitrových lahvích s alkoholem," informoval nás včera ředitel chebského celního úřadu Roman Šťovíček.
"Jedná se o porušení mezinárodní úmluvy CITES. Dále jsme na tržnici našli dalších 43 lahví s alkoholem, ve kterém byly naloženy ještěrky, mořští koníci a brouci," dodal. Tyto láhve předali celníci k prozkoumání pracovníkům České inspekce životního prostředí. Ti rozhodnou zda se jedná o ohrožené druhy živočichů a udělí i patřičnou sankci.
Podle úmluvy CITES se nesmí obchodovat nejen s živými exempláři chráněných živočichů a rostlin, ale také s neživými a veškerými výrobky z ohrožených druhů.
Kromě toho zajistili celníci na uvedené tržnici textilní zboží a batohy, u kterých se jedná o napodobeniny známých značek Puma, Adidas a Diesel.
"V příručním skladu u jednoho stánku bylo dále nalezeno 150 kartonů cigaret bez kolků, nebo s ukrajinskými kolky. Celní a daňový únik je zhruba 35 tisíc korun," poznamenal Šťovíček.
Při kontrole kontejneru se zbožím z Číny, který na chebskou celnici dorazil přes Hamburk, bylo objeveno zboží, u kterého mají celníci podezření, že se jedná o padělky.
"Šlo o 6 600 kusů párů obuvi u kterých je podezření, že se jedná o napodobeniny značky Adidas. Hodnota zboží je 11,5 miliónu korun," uvedla mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.
Celníci zboží zabavili a věc oznámili zástupci majitele ochranné známky. Ten se do 10 dnů může obrátit na soud. Zboží zůstane zajištěno až do doby než soud rozhodne, zda se jedná o padělek.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů