Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Budějovic třídí odpad zodpovědněji

Obyvatelé Budějovic třídí odpad zodpovědněji
Nový systém třídění komunálního odpadu, který loni zavedly České Budějovice, se osvědčil. "Objem separovaného odpadu vzrostl oproti předloňsku o více než 80 procent. Lidé zřejmě začali třídění víc věřit," řekl ČTK vedoucí odboru správy veřejných statků magistrátu Radek Novák.

Podle něj nyní připadá v Budějovicích na osobu a rok průměrně 13,5 kilogramu separovaného odpadu. Navíc se výrazně zlepšila čistota, takže jsou menší problémy s dotřiďováním. "Předtím byla v těchto kontejnerech minimálně čtvrtina věcí, které tam nepatřily. Teď je těchto příměsí minimum," uvedl Novák.

Českobudějovický primátor Miroslav Tetter novinářům řekl, že ve městě nyní slouží 618 nových nádob na tříděný odpad. "Mají jiný systém vyprazdňování a větší objem," uvedl. Například nádoby na plasty jsou téměř dvaapůlkrát větší, než byly dříve. Obyvatelé Budějovic začali mnohem víc třídit starý papír, takže kapacita těchto kontejnerů momentálně nestačí. "Množství papíru meziročně vzrostlo o 150 procent. Do jara musíme najít řešení, zřejmě bude muset firma odvážet starý papír častěji," řekl Novák. Podle jeho odhadu se letos objem tříděného odpadu v Českých Budějovicích zvýší o dalších 500 tun. Loňský rok byl totiž v podstatě pokusným, protože nové nádoby byly rozmístěny až v druhém pololetí. Primátor uvedl, že loni bylo z Českých Budějovic odvezeno na skládku 17.400 tun netříděného komunálního odpadu, z toho 16.600 tun tvořil obsah popelnic. Obyvatelé města vytřídili 1300 tun odpadu, což je asi 8,1 procenta celkového objemu. "Chceme ještě posílit a dovybavit další stanoviště, rádi bychom, aby procento vytříděného odpadu bylo letos ještě vyšší," dodal primátor.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů